Linkovi

Ptičiji grip se ponovo pojavio u Indokini



" hspace=2 src="/serbian/images/ap_thailand_bird_flu_chicken_28jul06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Posle sedam meseci u Tajlandu ponovo zabeležen smrtni slučaj uzrokovan ptičijim gripom .

Laoska vlada je potvrdila da je zaraza virusom H5N1zahvatila imanje na kojem je nedavno uginulo dve i po hiljade pilića.Na istom području je 2004. godine od pričijeg gripa uginulo više od 140.000 peradi. Rezultate laboratorijskih ispitivanja sprovedenih u Laosu, sada su potvrdili i tajlandski naučnici. Novi slučajevi su se pojavili uprkos borbi protiv širenja virusa u Tajlandu, Vijetnamu, Kambodži, Laosu i Burmi.

Laoska predstavnica Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, Lina Kirjavainen, rekla je da su vlade u tom regionu preduzele hitne korake za suzbijanje nove zaraze širih razmera. Do sada u Laosu nije bilo ljudskih žrtava od ptičijeg gripa kojem je tokom protrkle tri godine podleglo više od 130 ljudi, pretežno u jugoistočnoj Aziji.
U Vijetnamu i Indoneziji je zabeleženo po četrdeset smrtnih slučajeva, a u Tajlandu 15. Tokom ove godine, Vijetnam nije izvestio o novim slučajevima ptičjeg gripa. Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u filipinskom gradu Manili, Piter Kordingli, nedavno je upozorio da bi u Indoneziji mogla da izbije zaraza, naročito u hladnijim mesecima.

”Utvrdili smo da je virus sveprisutan u Indoneziji i verujemo da će se povremeno pojavljivati tokom toplijeg vremena, ali plašimo se da će situacija biti vrlo ozbiljna kada zahladni.“

Posle najnovijeg smrtnog slučaja, tajlandski zdravstveni funkcioneri najavljuju osnivanje specijalnih medicinskih timova zaduženih za uspostavljanje dijagnoze i lečenje novih pacijenata.

XS
SM
MD
LG