Linkovi

Američki ambasador za pitanja ratnih zločina ohrabren razgovorima u Beogradu


Izaslanik SAD za pitanja ratnih zločina rekao je da je privođenje optuženih važno zbog članstva u EU ali i zbog žrtava i Srbije. ().

Ambasador Džon Klint Vilijamson je rekao da je s premijerom i predsednikom Srbije Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem razgovarao o Akcionom planu, ali da, pošto sledi njegova operativna primena, o tome neće detaljnije govoriti.

"Oni razumeju ozbiljnost rešavanja slučaja optuženih za ratne zločine, posebno privođenja Ratka Mladića pravdi. SAD i naši partneri u EU žele da vide Srbiju kako napreduje ka EU i NATO", rekao je Vilijamson.

Prema oceni Vilijamsona, jedna velika prepreka stoji na tom putu, a to je činjenica da je Mladić još na slobodi i što celu zemlju drži kao taoca. "Ohrabren sam razgovorima koje sam imao i nastavićemo blisku saradnju s Vladom Srbije, partnerima u EU i NATO i Haškim tribunalom kako bi taj slučaj bio završen", rekao je Vilijamson.

Specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je u razgovoru sa ambasadorom SAD za pitanja ratnih zločina Džonom Klintom Vilijamsonom pre svega bilo reči o Akcionom planu Vlade Srbije za završetak saradnje s Haškim tribunalom i o ubistvu braće Bitići.

XS
SM
MD
LG