Linkovi

Veliki naftovod dug 1800 kilometara zvanično pušten u rad


Veliki naftovod, dug 1800 kilometara, koji je građen 10 godina i koji povezuje velika naftna polja oko Kaspijskog mora u centralnoj Aziji sa lučkim postrojenjima u Turskoj, i zvanično je pušten u rad.

Realizacija ovog projekta predstavlja prvorazredni privredni događaj za proizvođače nafte, kao i za države Zapada koje su gladne energije. Novi naftovod povezuje Azerbejdžan, Gruziju i mediteransku luku Čejhan, u Turskoj. Ideja za ovaj projekat, koji je koštao 4 milijarde dolara, rođena je pre više od jedne decenije, a otvara prema svetu ogromne zalihe sirove nafte u regionu Kaspijskog mora. Poduhvat je zasnovan na potrebi da se prošire i diversifikuju energetski izvori za zemlje Zapadne Evrope i SAD. Jan Kamins predstavlja korporaciju «British Petroleum», koja je glavni finansijer ovog projekta.

«Naftovod Baku-Tbilisi-Čejhan je jedan od najvažnijih projekata ove vrste u svetu, kako u pogledu veličine, tako i prema strateškom i ekonomskom značaju. Njegov završetak i puštanje u pogon šalje snažnu poruku», kaže on.

Tu poruku su ovih dana zajednički uputili predsednici Turske, Gruzije i Azerbejdžana – kada su se, u prisustvu zvanica iz celog sveta, okupili u Turskoj, na zvaničnom otvaranju naftovoda. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će naftovod doneti veliku privrednu korist regionu. Gruzijski predsednik Mihail Saakašvili veruje da naftovod predstavlja novi oblik saradnje među zemljama učesnicama.

«Ne samo za zemlje izvoznice, već i za države uvoznike energenata, monopoli nikome ne donose korist na duži rok. Bez mogućnosti izbora, Evropa i svet bi imali probleme. Slobodno tržište donosi olakšice, alternative predstavljaju napredak, tržišna sloboda omogućuje stvarni privredni razvoj i otvara mogućnosti», rekao je gruzijski predsednik.

SAD i zapadne zemlje su godinama radile na realizaciji tog projekta, pošto smatraju da će na taj način biti umanjen uticaj koji Rusija ima na izvoznike energenata u bivšim sovjetskim republikama. Trasa naftovoda zaobilazi moguća konfliktna žarišta, poput Irana i Iraka. Istovremeno, novi naftovod od Turske uspostavlja važan energetski koridor. Ukupni kapacitet novog naftovoda bi 2008, trebalo da dostigne milion barela na dan.

XS
SM
MD
LG