Linkovi

25 godina stara zabrana eksploatacije nafte u američkom priobalju


Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je nedavno kontoverzan zakon koji bi za posledicu mogao da ima ukidanje četvrt stoleća stare zabrane na istraživanja i eksploataciju nafte u američkim priobalnim područjima. Rizik ugrožavanja životne sredine, koje sa sobom nosi eksploatacija u podmorju, mogao bi da učini da Senat ipak odbaci predlog usvojen u Predstavničkom domu.

Kalifornijski Zaliv Santa Monica jedna je od najlepših i eološki najosetljivijih oblasti u Americi. U kalifornijskom podmorju nalaze se i značajne rezerve nafte. U junu ove godine Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je da se ukine 25 godina stara zabrana na eksploataciju nafte u američkom priobalju. Dejvid Bekman iz organizacije «Savet za odbranu prirodnih resursa» kaže da zakonodavci ne ukidaju zabranu samo u Kaliforniji već u celoj zemlji i da se time menjaju pravila igre.

Kada se 1969. godine izlila nafta sa platforme udaljene svega 10 kilometera od kalifornijske obale – usledio je ogroman talas nezadovoljstva eksploatacijom u priobalju i od tada, zakonodavci u Kaliforniji čine sve kako se sličan incident ne bi ponovio. Guverner Arnold Švarceneger kazao je da je zakon usvojen u Predstavničkom domu neprihvatljiv, ističući da se moraju tražiti alternative.

"Nijedan projekat nije kompletan bez jakog plana ekološke zaštite. Efektivnost trošenja energije je naš najjeftini način zadovoljenja potreba", smatra Švarceneger .

Kalifornija od turizma godišnje zaradi 50 milijardi dolara. Oponenti eksploatacije nafte u priobalju kažu da bi to uništilo poslove koji zavise od turizma. Međutim, eksperti iz energetskog sektora kažu da su šanse za novo izlivanje skoro neverovatne i da američka zavisnost od energetskih izvora u inostranstvu sa sobom nosi novi rizik nestašica i visokih cijena goriva. Majk Mendel je jedan od urednika magazina Businessweek.

"Trenutno, kineski ekonomski rast je veliki i rapidan, što povećava zahtjev Kine za naftom i gasom. To automatski znači i veće cijene energenata u Americi, pogotovo ako se zahtjevi na globalnom tržištu kombinuju sa situacijom na Bliskom istoku i mogućim uraganima u Meksičkom zalivu", kaže Mendel.

Zakon koji je usvojio Predstavnički dom omogućava saveznim državama da zabrane eksploataciju u pojasu 160 kilometara od same obale – ali se van te granice ukidaju sve zabrane. Sada je zakonski prijedlog u Senatu, gdje će zacijelo naići na žestoku opoziciju senatora iz priobalnih saveznih država, iz obje političke partije.

XS
SM
MD
LG