Linkovi

Osnovno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 12 zaposlenih u Željeznici


Osnovno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv 12 zaposlenih u Željeznici Crne Gore zbog teške tragedije kod Bioča u kojoj je, prije šest mjeseci, život izgubilo 47, a povrijeđeno više od 200 putnika.

Zbog krivičnog djela “nesavjesno vršenje nadzora nad javnim saobraćajem” optužnica je podignuta protiv bivšeg izvršnog direktora Rešada Nuhodžića, izvršnog direktora prevoza Momčila Rakočevića i pomoćnika izvršnog direktora za saobraćajne poslove Voja Andrijaševića.

Za isto krivično djelo užilac tereti i šefa depoa i otpravnika vozova na stanici u Bijelom Polju, službenika kontrolnog prijema iz Bara, šefa vuče i trojicu službenika odgovornih za ispravnost vozova.

Prema navodima medija, mašinovođa elektromotornog voza koji se 23. januara survao u provaliju Slobodan Drobnjak optužen je za “teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja”. On se od nesreće nalazi u pritvoru i tereti se da je napravio niz propusta upravljajući lokomotivom.

Mašinovođa je, prema pravilima, trebalo da zaustavi voz kada je ustanovio da je pokvaren, što nije učinio već je pokušao da popravi kvar i nastavi vožnju prema Podgorici.

Na osnovu rezultata šestomjesečne istrage, tužilaštvo je Osnovnom sudu podnijelo i posebni optužni predlog protiv još jednog otpravnika vozova u Bijelom Polju Milojice Drobnjaka zbog toga što 23. januara, neposredno prije nesreće, nije izvršio pravilnu kontrolu kočionog mehanizma voza.

Rukovodioci Željeznice se optužnicom terete da su nesavjesno vršili nadzor nad saobraćajem tog preduzeća od 2004. godine do tragičnog dana.

Tim vještaka za željeznički saobraćaj iz Beograda, čiji je nalaz tužilaštvo citiralo, utvrdio je da odgovorni u Željeznici nisu smjeli da puste voz u saobraćaj zbog istrošenosti kočionih mehanizama i tehničke neispravnosti cjelokupnog voza.

Zbog toga su rukovodioci postupali suprotno važećim pravilima i uputstvima o kočenju, koja je donijela još Željeznica Jugoslavije.


XS
SM
MD
LG