Linkovi

Koštunica: Zaboraviti opasnu ideju da se na teritoriji Srbije pravi nova država


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica poručio je , pred razgovore o budućem statusu Kosova u Beču, da Srbija nije od juče i da što brže treba zaboraviti opasnu ideju da se na njenoj teritoriji pravi neka nova država.

U obraćanju javnosti premijer Koštunica je poručio da se mora dati šansa kompromisu i da je bolje za sve i za trajnu stabilnost celog regiona i da se što brže zaboravi opasna ideja da se na tritoriji Srbije pravi neka nova država. Srbija je snažno opredeljena da strpljivim razgovorima, poštujući demokratske vrednosti i načela na kojima počiva međunarodni poredak, postigne dogovor za mir i stabilan razvoj južne pokrajine i Srbije, poručio je Koštunica.

Na drugoj strani, kosovski predsednik Fatmir Sejdiju rekao je uoči sastanka, da se može raszmišljati isključivo o nezavisnosti Kosova i da je parlament u Prištini svojim pregovaračima dao jasan mandat da argumentovano zastupaju i da ne odustaju od te ideje.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će sastanak u Beču biti prilika da svaka delegacija predstavi svoju poziciju i ocenjuje da obe strane pre sastanku šalju tvrde poruke. Ostaju sve nade da će specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari naći model da konačno počne dijalog, rekao je Janjić i izrazio sumnju da Ahtisari to može da uradi bez aktivnog uključivanja Kontakt grupe ili američkog predstavnika Frenka Viznera.

I kosovski analitičar Adem Demaći u izjavi za Radio Beograd veruje da u Beču neće biti nađeno rešenje koje će zadovoljiti obe strane. Srpski pregovarači izložiće stav po kome Beograd ne može da prihvati nezavisnost Kosova, a prištinski pregovarački tim pokušaće da ubedi svet da samo nezavisnost Kosova može da reši situaciju, rekao je Demaći, procenjujući da ovim sastankom međunarodna zajednica zadovoljava samo formu posle koje će i prištinski i beogradski tim biti nezadovoljni.

XS
SM
MD
LG