Linkovi

U San Dijegu otvorena najveća stripovska konvencija na svetu


Stanovnici San Dijega ovih dana na svojim ulicama mogu da vide Darta Vejdera, Spajdermena i Supermena, a to je znak da je u njihov grad stigao COMIC-CON, najveće slavlje stripa i pop-kulture u Severnoj Americi.

U naredna četiri dana, San Dijego je mesto gde caruje fantazija, ulicama hodaju superheroji a crtači stripa i animatori imaju tretman kao najveće holivudske zvezde. Kompanije za igračke poput Matela, proizvodjači igrica PlayStationi Nintendo, i giganti industrije stripa kao što su MARVEL i DC, dolaze da sa legijama lojalnih fanova podele svoja najnovija ostvarenja, a organizovane su i radionice na kojima se uči sve od pisanja do crtanja stripa.

Veliki holivudski studiji dovode svoje najveće talente, pa će ovog vikenda na konvenciji gostovati autori i glumci iz novog akcionog horora sa Semjuelom L. Džeksonom – Snakes on a Plane («Zmije u avionu») – i trećeg dela mega-hita SPIDERMAN...

«Praktično svaki studio dolazi da najavi nove naučno-fantastične filmove jednoj veoma specifičnoj ciljnoj grupi. Autori projekata kao što su Supermen, Spajdermen i Ratovi zvezda, svi žele da dodju na Comic Con, pozdrave svoju publiku i vide kako ona reaguje na nove filmove. To je odlično marketinško sredstvo za velike studije, da odu i pokažu «robu» publici za koju znaju da im je naklonjena» kaže urednik filmskog časopisa VARIETY.

Glumica Rozario Doson došla je da promoviše prvi strip čiji je ko-autor, a koji se zove OCT – Occult Crimes Taskforce. Konvenciju ne propušta ni popularni reditelj Kevin Smit.

«Dolazim svake godine, od proteklih 11 godina propustio sam konvenciju samo jednom. Ovo je prosto Meka za ljubitelje stripa, ako ste pravi «stripoman» morate da dodjete na to hodočašće.»

Inače, na konvenciji su sve zastupljenije i TV mreže koje promovišu svoje nove serije pa tako NBC predstavlja svoju dramu o paranormalnim pojavama «HEROES» dok ABC najavljuje porodičnu naučno-fantastičnu seriju «Kyle XY».

XS
SM
MD
LG