Linkovi

Stiven Burg: Budućnost Kosova je u suštini budućnost Srbije


Budući status Kosova odrediće u suštini budućnost Srbije, smatra američki profesor i stručnjak za balkanska pitanja, Stiven Burg. u Ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, profesor Burg je istakao da demokratske snage u Srbiji moraju što pre da se organizuju.

Srpski političari treba da pristupe problemu Kosova ozbiljno i da budu realni, smatra profesor Univerziteta Brandajs, Stiven Burg. To kažem nadajući se da će pregovori - odnosno kvazi pregovori o Kosovu - postati istinski pregovori. Iz srpske perspektive, o tim pregovorima trebalo bi razmišljati kao o pregovorima o budućnosti Srbije.

Burg: Srpskim političarima je veoma teško da preskoče tu psihološku barijeru. Čini mi se da običnim ljudima to ne bi bilo tako teško. Oni shvataju da ono, o čemu istinski treba odlučivati, jeste budućnost Srbije, Nezadovoljni su zbog nesposobnosti svojih lidera u definisanju i rešavanju tog problema.

Po mišljenju profesora Burga, srpska demokratija je veoma nesigurna. Snaga demokratskih stranaka znatno je slabija od radikala i socijalista, koji tvrde da su socijalno-demokratske orijentacije, a u stvari su daleko od toga.

Burg: O budućnosti demokratije govorim zbog toga što mislim da bi konsekvence po karakter srpskog društva, po njegove odnose sa susedima i sa Evropom, bile katastrofalne kada bi radikali došli na vlast. Ako slušate i čitate šta radikali i socijalisti govore, neke od tih stvari veoma su zastrašujuće.

Burg, koji se nedavno vratio iz duže posete Beogradu, odbacio je gledište za koje je rekao da je rasprostranjeno u srpskoj prestonici, da to što Sjedinjene Države podstiču ubrzavanje kosovskog procesa, predstavlja deo njihovog plana da radikali dodju na vlast, kao neku vrstu kazne koju Srbi zaslužuju.

Burg: Budućnost Srbije zavisi od sposobnosti demokratskih političkih stranaka da se organizuju na kompetentan način kako bi pobedile na izborima, kada se budu desili, i, što je još važnije, da se izbore sa problemom Kosova. Demokratske snage u Srbiji podeljene su pre na osnovu ličnih netrpeljivosti nego na osnovu političkih gledišta. Orijentacija prema Zapadu, posebno prema Sjedinjenim Državama, verovatno je najveća suštinska razlika medju demokratskim strankama. Neke medju njima, naročito DSS premijera Koštunice, veoma teško prihvataju evropeizaciju kao novi set pravila ponašanja u politici, a još teže prihvataju bliži odnos sa Sjedinjenim Državama.

Profesor Burg kaže da se u politici u Srbiji na svim nivoima vode bespoštedne borbe koje odražavaju suštinsku slabost demokratske političke kulture:

Burg: Postoji veoma slabo osećanje obaveze prema izbornom autoritetu. Izbori su samo faza u tekućim političkim obračunima. Mnogi političari veoma su nezadovoljni što taj sistem ne funkcioniše, ali to ne znači da su spremni da učine šta je potrebno da bi se on popravio. Demokratske stranke moraće da učine nešto za povećanje poverenja birača u kompetentnost i sposobnost vlade na polju poboljšanja životnog standarda, smanjenja nezaposlenosti i, naravno, u vezi sa Kosovom. Problem je u tome što bi se vanredni izbori manje-više poklopili sa rokom za rešavanje statusa Kosova, koji su nametnule Sjedinjene Države.

Profesor Burg smatra da je američko-srpski dijalog potreban što pre. Medjutim, kaže on, pitanje je ko bi na američkoj strani bio zainteresovan za to, ko bi sa srpske strane bio u stanju da ga vodi i kako da se to ostvari. Burg je veoma oštro kritikovao medije u Srbiji za koje je rekao da uporno izbegavaju da se bave gorućim pitanjima, da podstaknu diskusiju, da javnosti predstave činjenice kako bi razmotrila opcije, mogućnosti i, kako je rekao, neizbežne dogadjaje, šta sve oni znače za zemlju i kako bi se mogli rešiti. Ako bi srpsko rukovodstvo bilo spremno na neki sporazum, moglo bi da iskoristi medije za osiguravanje pristanka javnosti na ustupke.

Burg: Budućnost Srbije, odnosno buduća dinamika sledećih izbora i sudbina demokratskih stranaka, zavise od toga kako će se postupati sa problemom Kosova, od danas pa nadalje. Srpski pregovarački tim, ako se on tako može nazvati, ne sačinjavaju pravi pregovarači. Oni ne razmišljaju kao pregovarači, niti se ponašaju kao pregovarači. Sve što kažu je pogrešno i sve što čine je kontraproduktivno.

Zvanično gledište dolazi od premijera i od predsednika, rekao je Burg, što znači da bi njih dvojica trebalo da se usaglase, a to treba da bude rezultat razgovora sa Sjedinjenim Državama. Najveća teškoća je u tome, zaključio je on, što premijer Koštunica svoje poimanje nacionalnih vrednosti stavlja iznad nacionalnih interesa zemlje.

XS
SM
MD
LG