Linkovi

Ivo Sanader: Rešenje se mora tražiti u saradnji Beograda i Prištine


Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader izjavio je u Beogradu da se Hrvatska protivi nametanju rešenja za Kosovo i da se zalaže da rešenje kosovskog pitanja bude pronadjeno u pregovorima Beograda i Prištine.

“Rešenje se mora tražiti u saradnji Beograda i Prištine i ne može biti nametnutog rešenja“, istakao je Sanader posle susreta sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom na zajedničkoj konferenciji za novinare. Sanader je naglasio da Hrvatska o pitanju iznalaženja rešenja za budući status Kosova ima apsolutno čvrst stav i ponovio da nema rešenja za Kosovo bez Beograda. Hrvatski premijer je objasnio da bi svako drugo rešenje, bilo na pogrešnom mestu, ukazavši da će hrvatska vlada čvrsto zastupati ovakav stav i dalje.


Otvarajući modernizovani granični prelaz Batrovci-Bajakovo, premijeri Srbije i Hrvatske Vojislav Koštunica i Ivo Sanader istakli čvrstu opredeljenost dveju država prema evropskim vrednostima i ocenili da je Srbiji i Hrvatskoj mesto u ujedinjenoj Evropi.

I na otvaranju graničnom prelaza i u obraćanju novinarima posle razgovora u Beogradu dva premijera naglašeno su istricali evropsku dimeziju politika svojih država. Premijer Koštunica naglasio je da i Srbija i Hrvatska idu putem Evropske unije i da se u tome uzajamno podržavaju :

“Svaki korak u pravcu Evrope koji napravi Hrvatska dobit je za Srbiju i svaki korak Srbije ka Evropi, dobit je za Hrvatsku, rekao je Koštunica.”

Govoreći o novim odnosima dve zemlje premijer Hrvatske Ivo Sanader ocenio je da će Vlade Srbije i Hrvatske raditi da zaleče rane iz prošlosti ali i da će graditi novu budućnost :

“To će značiti doprinos ne samo punoj političkoj stabilnosti jugoistočne Evrope, nego i šansama Evrope da uspe u svom projektu ujedinjenja”.

U prvim reakcijama analitičara ukazuje se upravo na dimenziju regionalnog pristupa u novom političkom delovanju vlasti u Zagrebu i Beogradu. Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Ksenija Milivojević tim povodom kaže da odnosi Srbije i Hrvatske predstavljaju osovinu odnosa na Balkanu i dodaje da bez dobrosesedskih i prijateljskih odnosa ove dve države teško može da se govori o stabilnosti Balkana.


XS
SM
MD
LG