Linkovi

Košarkaši SAD počeli pripreme za Svetsko prvenstvo u Japanu


Do početka Svetskog prvenstva u košarci u Japanu ostalo je nešto manje od mesec dana. Većina od ukupno 24 reprezentacije, koliko će ih učestvovati na košarkaškom Mondijalu, već nedeljama se priprema za turnir, a kao po običaju, poslednji su sa radom krenuli - Amerikanci.

Dvadeset američkih košarkaša okupilo se juče u Las Vegasu s ciljem da urade nešto što većina njih nije morala da radi još od srednje škole – da se bore za mesto u timu. Lebron Džejms, Dvejn Vejd i Elton Brand samo su neke od velikih zvezda, koje će se međusobno takmičiti za jedno od 12 mesta u selekciji, koja će predstavljati SAD na Svetskom prvenstvu u Japanu. Njihov cilj je da osvoje zlatnu medalju i povrate primat na međunardonoj sceni koji je ozbiljno narušen na poslednja dva velika takmičenja – Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu i Olimpijskim igrama u Atini.

"Radimo najbolje što možemo. Svi želimo da budemo u Japanu, da predstavljamo svoju zemlju i biće vrlo takmičarska atmosfera ovih dana. No, verujem da se svi tome radujemo", ističe Dvejn Vejd, najkorisniji igrač prošlomesečnog finala NBA plej-ofa i najbolji igrač zvaničnog šampiona Majamija.

Za razliku od prethodnih, takozvanih Drim timova, ova verzija američke ekipe trebalo bi da bude više od običnog skupa All-Star zvezda. Prioritet je bio da se sastavi homogen tim, od mešavine talentovanih igrača i onih koji dobro odrađuju svoje specifične uloge. U tu drugu grupu svakako spada i novo pojačanje Hjustona, Šejn Batije.

"Na papiru, ja nisam seksi, kao recimo Lebron ili Dvejn Vejd, ali to je OK. Ja znam ko sam i šta se očekuje od mene. Da povremeno dam koš, da igram čvrstu odbranu … a ako treba mogu i da mašem peškirom sa klupi i budem najbolji navijač. Ne plašim se ni toga", kaže Batije.

Posle sedam velikih takmičenja na kojima je američke timove vodio NBA stručnjak, u Japanu će na klupi glavnu reč voditi univerzitetski trener. Majk Kšiševski, koji je bio pomoćnik Čaka Dejlija u Barseloni 1992, i samostalno vodio nacionalni tim dve godine ranije u Argentini, na poslednjem takmičenju bez NBA igrača - ne razmišlja puno o tome ko će otpasti.

"Mislim da će konačan spisak doći sam po sebi. Treba vremena, ne smemo da donosimo nagle odluke i treba imati na umu da će ovi momci biti deo tima još tri godine. Može doći do povreda i možda na kraju nećemo imati 12 najboljih igrača. Mnogo toga zavisi od toga kako se ko prilagodi sistemu i kako se igrači uklope međusobno. To će biti jako važno", kaže Kšiševski, inače prvi stručnjak čuvenog Univerziteta Djuk i član košarkaške "Kuće slavnih" u Springfildu, u državi Masačusets.

Na papiru, američka reprezentacija bi trebalo da bude favorit u Japanu, bez obzira što su Kobi Brajant i Pol Pirs otkazali nastup zbog lakših operacija. Međutim, poslednja dva velika takmičenja pokazala su da to ne znači ništa i da je američkim košarkašima veoma teško da se priviknu na drugačija pravila, po kojima se igra košarka na međunarodnoj sceni.

XS
SM
MD
LG