Linkovi

EU napravila prvi korak u olakšanju viznog režima za države Balkana


Evropska komisija je u četvrtak preduzela konkretan korak prema obećanim olakšicama u viznom režimu za Zapadni Balkan- uputila je prijedlog memoranduma o pregovorima sa državama regiona na razmatranje ministrima pravde EU- ukoliko ga oni usvoje, bice to temelj za pregovore i sporazume koji bi trebali da uslijede kako bi stanovnici regiona lakše putovali prostorom Unije.

Memorandum Evropske komisije, nastao na inicijativu njenog potpredsjednika i komesara za pravdu, Franka Fratinija, sadrži prijedloge pregovora ne samo o viznim olakšicama, već i o readmisiji sa državama regiona i neke od prijedloga kako se na Zapadnom Balkanu može i treba ojačati bezbjednost, od krivotvorenja zaštititi pasoši i lične karte i osnažiti kontrola granica.

Već u naredni ponedjeljak će se u Briselu okupiti ministri pravde i unutrašnjih poslova, koji će, pored ostalog, raspravljati i o ovom memorandumu- ukoliko ga usvoje, značiće to polazne osnove za pregovore sa državama regiona, koji bi trebali da započnu do kraja ove godine i da se zaključe tokom naredne, 2007.

Do tada, kao znak "dobre volje" i realnih potreba stanovnika regiona, obećane su vizne olakšice za studente, poslovne ljude i naučne radnike. Evropljani prepoznaju specifičnu situaciju svake od država regiona, ali žele i rješenja koja će cijeli Zapadni Balkan učiniti prostorom " manjeg rizika"

Evropski komesar za unutrašnje poslove i pravdu, Franko Fratini kaže:

"Za mene je Makedonija u posebnom položaju jer je kandidatska zemlja, ali, u isto vrijeme, mi se čini da i Srbija i Bosna i Hercegovina ostvaruju značajan progres . Mislim na bezbjednost i borbu protiv organizovanog kriminala. Medjutim, moja namjera nije da pravim prioritete,već da da pomognemo svim državama regiona".

XS
SM
MD
LG