Linkovi

Najveća zatvorska kazna u Crnoj Gori biće 40 godina


Najveća zatvorska kazna u Crnoj Gori za najteža krivična djela biće 40 godina, a ne 30 kako je bilo do sada. To je predviđeno izmjenama Krivičnog zakonika koji su usvojili poslanici crnogorskog parlamenta.

Povećanje zatvorske kazne za najteža krivična djela na 40 godina obrazloženo je porastom broja izvršenih krivičnih djela u prošloj i početkom ove godine.

Zakonom se uvode vaspitni nalozi za maloljetnike za krivična djela za koje je propisana novčana ili kazna zatvora do pet godina.

Izmjenama Zakona o krivičnom postupku drugačije su regulisane i mjere tajnog nadzora. Predviđa se da se posebne mjere mogu primijeniti ako postoji osnovana sumnja da neka osoba sama ili u saučesništvu vrši ili se priprema za vršenje krivičnih djela za koja se mogu izreći zatvorske kazne veće od pet godina ili je u pitanju organizovani kriminal.

Novine su predviđene i u pretkrivičnom postupku zbog problema u policijskoj praksi, pa je takozvani “informativni razgovor” sa četiri sata pridužen na šest.

Skupština Crne Gore usvojila je i novi Poslovnik o radu koji predviđa da jedan od potpredsjednika parlamenta bude iz opozicije. Poslanici su odbili predlog predsjednika Demokratske unije Albanaca Ferhata Dinoše da jedan od potpredsjednika bude iz redova manjina. Dinoša je, ipak, rekao da mu je drago što će poslanici na osnovu novog Poslovnika biti u mogućnosti da govore svojim maternjim jezikom.

Skupština je prihvatila 11 amandmana, od 30, koliko je bio predložio poslanik Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmed Bardhi.

Usvojen je njegov amandman da poslanička legitimacija bude štampana za poslanike albanske nacionalnosti na albanskom jeziku. Poslanici su prihvatili Bardhijev predlog da se svakom poslaniku obezbijedi audio vizuelni snimak cijelog toka sjednice. Novim Poslovnikom uvodi se premijerski sat, na osnovu kojeg će predsjednik Vlade odgovarati na poslanička pitanja. Socijalistička narodna partija i Srpska narodna stranka predložile su da se Poslovnik usvoji kao zakon, ali taj predlog nije dobio saglasnost poslanika.

XS
SM
MD
LG