Linkovi

Pojačavaju se diplomatska nastojanja za okončanje bliskoistočne krize


Niz poseta visokih diplomata Libanu i Izraelu za sada je bez rezultata, ali se nastojanja nastavljaju. Politički savetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Vidžaj Nambijar, sastao se juče sa libanskim funkcionerima pre nego što je otputovao za Jerusalim:

”Mogu da objavim da početna nastojanja obećavaju. Moj tim je razgovarao o konkretnim idejama sa libanskim vlastima i sada idemo za Izrael, gde ćemo preneti te ideje. Ako razvoj dogadjaja to bude zahtevao, vratićemo se u Liban radi dalje razrade tih ideja,“ rekao je Nambijar.

Libanski premijer sastao se i sa francuskim ministrom inostranih poslova Dominikom De Vilpenom, najvišim zapadnim funkcionerom koji je posetio Bejrut od početka krize. De Vilpen se založio za ”momentalno humanitarno primirje“ i podržao predlog da se na jug Libana pošalje neka vrsta medjunarodnih posmatrača. Ujedinjene nacije već imaju mirovne vojnike u tom području, a nekoliko zemalja Evropske unije i Rusija spremni su da pošalju dodatne snage. Ministar inostranih poslova Irana je, tokom posete Damasku, predložio prekid vatre, a zatim razmenu zatvorenika. Sirija i Iran su najkrupnije pristalice ekstremističke organizacije Hezbola, čiji pripadnici su u sredu upali u Izrael i oteli dva izraelska vojnika, što je započelo sukob. Istaknuti libanski advokat za ljudska prava, Čibli Malat, izjavio je za Glas Amerike da, po njegovom mišljenju jedini put ka rešenju predstavlja donošenje obavezujuće rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija:

”Teškoća će biti u sastavljanju rezolucije prihvatljive za sve strane, uključujući Izrael i Hezbola, a ako ne, onda neku vrstu prinude ili delovanja na terenu,“ rekao je Malat.

On je dodao da Izrael i Hezbola verovatno shvataju da će morati da postignu nekakav dogovor. Trajno rešenje, rekao je on, moralo bi da učini izraelsko-libansku granicu nepropusnom za vojne akcije.

Dve različite novinske agencije su juče navele izjave visokih funkcionera izraleske odbrane koji su rekli da će vojna kampanja u Libanu potrajati još najmanje nedelju dana, ali da će morati da se završi zbog medjunarodnog pritiska.

XS
SM
MD
LG