Linkovi

Iran odbacio optužbe da pomaže Hezbolah i upozorio Izrael na teške posledice


Predstavnik za štampu iranske vlade, Hamid Reza Asefi odbacio je optužbe da Iran pomaže libanskoj šiitskoj grupi Hezbolah. On je istovremeno upozorio Izrael na teške posledice, u slučaju da jevrejska država napadne Siran.

Obraćajući se okupljenim novinarima, Hamid Reza Asefi je naglasio da se pripadnici iranske Revolucionarne garde ne bore uz pripadnike Hezbolaha, u Lianu. Portparol iranske vlade je odbacio i opisao kao “propagandu” optužbe da je Iran naoružao Hezbolah, dodavši da je Hezbolah dovoljno snažan da se brine o sebi. Istovremeno, general izraelske armije Udi Adam rekao je da iranske trupe pomažu Hezbolahu da raketama napada Izrael, dodavši da je Izrael identifikovao iranske trupe. Hezbolah, organizacija šiitskih muslimana, osnovana je 1982. nakon izraelske invazije Libana. Hezbolah je nastao po ugledu na iransku revoluciju, izvršenu 1979., a većina zapadnih analitičara veruje da ta organizacija dobija značajnu vojnu i finansijsku podršku od iranskih vlasti. SAD smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom. Iran, sa svoje strane, tvrdi da Hezbolahu pruža samo moralnu podršku.

Abas Al Kadhodai, portparol uticajnog iranskog Saveta čuvara revolucije, ponovio je iranske tvrdnje da Teheran nema uticaja na Hezbolah. Hamid Reza Asefi je naglasio da Iran podržava Siriju, koja je takođe optužena da trenutno pomaže Hezbolah.

Asefi je upozorio Izrael da ne napada Siriju, ukazavši da će agresor pretpeti teške posledice. Izrael je započeo napade na mete u Libanu nakon što su pripadnici Hezbolaha oteli 2 izraelska vojnika. Hezbola je na to odgovorio raketnim napadima na Izrael. Predsednik Buš je naglasio da Izrael ima sva prava da se brani od napada Hezbolaha. Konzervativni iranski predsednik Mahmud Ahamdinedžad, koji je poznat po oštrim anti-iraelskim izjavama, izjednačio je izraelske napade na Liban sa načinom na koji je Adolf Hitler započeo II svetski rat. Inače, predsednika Ahmadinedžada osudila je svetska zajednica nakon što je u pitanje doveo istorijsku osnovanost Holokausta, tokom koga su nacisti ubili 6 miliona Jevreja.


XS
SM
MD
LG