Linkovi

Zbirka spisa i drugih predmeta Martina Lutera Kinga


Zbirka spisa i drugih predmeta borca za gradjanska prava, Martina Lutera Kinga, trebalo je da bude izneta na aukciju u njujorškoj kući Sotbi. Srećom, to je izbegnuto, a zbirka koja je trenutno izložena u Njujorku, biće trajno udomljena na koledžu u Atlanti, u državi Džordžija, na kojem je Martin Luter King diplomirao.

Dejvid Reden je u svojstvu potpredsednika firme Sotbi, prodao jednu od originalniha kopija Deklaracije o nezavisnosti. Početkom juna prodao je i najstariju američku zastavu.Trebalo je da proda i 10 hiljada dokumenata i knjiga Martina Lutera Kinga.

”Ovo je danas najvažnija privatna arhiva u Americi,“ kaže Reden.

Medjutim, u poslednjem trenutku, grupa koja predstavlja Atlantu - rodni grad Martina Lutera Kinga - sprečila je da privatna arhiva dodje u ruke onoga ko ponudi najvišu cenu. Zbirka potiče iz Kingovog centra i iz doma njegove udovice, Korete Skot King. Ona sadrži tekstove njegovih propovedi i govora, kao i lične zabeleške u stotinama knjiga.

”Ovo je najvažnija arhiva u američkoj istoriji 20. veka koja ne pripada jednom od predsednika. Dokumenta su hronika pokreta koji je promenio ovu zemlju ...i koji je pokrenuo jedan jedini čovek,“ kaže Elizabet Maler.

Pomenuta arhiva pokriva najveći deo života Martina Lutera Kinga i pruža uvid u pokret za gradjanska prava koji je za njega počeo protestima u Montgomeriju, a završio se njegovim ubistvom u Memfisu. Ti tekstovi i zabeleške su pisani u hotelskim sobama, studentskim domovima i zatvorskim ćelijama.

Dva značajna dokumenta su originalni nacrt njegovog govora prilikom primanja Nobelove nagrade za mir 1964. godine i štampani originali njegovog najvažnijeg govora na Linkolnovom spomeniku u Vašingtonu 1963.godine. Četiri meseca nakon tog govora, King je primio ovaj telegram kojim je pozvan na sahranu predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija. Ista arhiva takodje pruža uvid u to koliko je Martin Luter King bio prezauzet. Stotine avionskih karata, tašna sa njegovim inicijalima, te njegov lični prtljag takodje su deo zbirke.

”Pitao sam njegovog sina kako je moguće da sve to još uvek imate, a on mi je odgovorio: moja majka je sve to vredno sakupljala.“

Koreta Skot King je čak sačuvala pisma koje je njen muž nosio na dan kada je ubijen u Memfisu. Kuća Sotbi je očekivala da će ova zbirka biti kupljena poc ceni izmedju 15 i 30 miliona dolara. Gradske vlasti Atlante nisu saopštile ko je platio za zbirku Martina Lutera Kinga niti koliko novca je Kingova porodica dobila za nju. Morhaus koledž, jedan od tradicionalnih afroameričkih koledža u Atlanti, na kojem je Martin Luter King studirao biće trajni dom ove značajne arhive američke istorije 20. veka.

XS
SM
MD
LG