Linkovi

Džozef Liberman suočen sa jakim izazovom oko Iraka


Očekuje se da će Irak da bude vodeći faktor u ovogodišnjoj američkoj predizbornoj kampanji za kongresne izbore. Kako je Irak postao istaknuto pitanje u trci za položaj senatora iz Konektikata, u kojoj učestvuje i jedan od najpoznatijih demokrata, Džozef Liberman?

Liberalne demokrate u Konektikatu su nezadovoljne senatorom Libermanom zbog njegove snažne podrške ratu u Iraku. Do te mere nezadovoljne, da je senator Liberman suočen sa jakim izazovom demokrate Neda Lamonta na primarnim izborima 8. avgusta. Tokom nedavne televizijske debate, kandidat Lamont je najviše govorio o Libermanovom podržavanju rata u Iraku.

”Senatore Liberman, ako ne želite da pružite izazov predsedniku Bušu i njegovom neuspešnom programu, ja ću to učiniti. 135 hiljada naših najhrabrijih vojnika je zatečeno krvavim građanskim ratom i smatram da oni koji su nas zaglibili u ovu situaciju moraju snositi odgovornost. Hajde da to raspravimo.“

Džozef Liberman je već dugo jedan od najpopularnijih političara u Konektikatu, koji se dopada i demokratama i nezavisnim biračima, pa čak i umerenim republikancima. Međutim, nakon šestogodišnjeg mandata u Senatu, Liberman se našao u oštroj trci za reizbor sa manje poznatim protivkandidatom, energično se boreći da zadrži svoj položaj.

“Ned Lamont je ušao u trku kao moj protivkandidat na osnovu mog stava prema jednom pitanju, Iraku i pogrešno predstavlja sliku o meni i onome što sam ja učinio. Dopustite da vam kažem neke stvari koje mogu da iznenade barem Neda, mada ne bi trebalo. Ja znam Džordža Buša. Radio sam sa njim. Čak sam se i kandidovao u predsedničkoj trci protiv njega. Ali Ned, ja nisam Džordž Buš.“

Nedavne ankete ukazuju da Liberman neznatno vodi ispred Lamonta, ali politički stručnjaci smatraju da je rezultat i dalje u pitanju, jer su mnoge demokrate iz Konektikata nezadovoljne zbog Libermanove čvrste podrške ratu u Iraku, o čemu govori i Džon Orman, profesor političkih nauka na Univerzitetu “Feirfild” u Konektikatu.

”Ovi izbori su izgleda indikator. Birači će zahvaljujući tom indikatoru shvatiti značaj tog pitanja, posebno u demokratskoj trci u Konektikatu, gde se kako izgleda, vodi borba za same ideale Demokratske stranke.“

Primarni izbori na kojima se takmiče Liberman i Lamont u Konektikatu privlače pažnju cele nacije. Mnoge kongresne demokrate koje su glasale za rat, pratiće trku da bi videli do koje će mere nezadovoljni demokratski birači da iskaljuju svoj gnev zbog Iraka na senatora Libermana. Čak i ako Liberman izgubi na demokratskim primarnim izborima 8. avgusta, on i dalje može da se kandiduje za novembarske izbore. Liberman je već, skupljanjem potpisa na peticijama, preduzeo korake da se kandiduje kao nezavisni kandidat, ukoliko izgubi na demokratskim primarnim izborima. Profesor Džon Orman kaže da Liberman još zvuči privlačno i za demokrate i za republikance.

”Naravno, on uživa snažnu podršku u državi među neopredeljenim nezavisnim biračima, pa čak i među republikancima. Oni sada kažu da će glasati za Libermana ako bude nezavisni kandidat.“

Međutim, kao nezavisni kandidat Liberman neće da privuče tako veliku podršku demokrata, kao što je to ranije bio slučaj. Senatori Hilari Klinton iz Njujorka i Džon Keri iz Masačusetsa, kažu da će podržati pobednika demokratskih primarnih izbora u Konektikatu, čak i ako njihov dugogodišnji kolega izgubi od političkog pridošlice Neda Lamonta.

XS
SM
MD
LG