Linkovi

Haški tribunal vratio Vladi Srbije na doradu Akcioni plan za saradnju


Zvaničnici vlasti indirektno potvrdili pisanje štampe da je Haški tribunal vratio Vladi Srbije na doradu Akcioni plan za saradnju s tim sudom, uz jasne zahteve šta je sve potrebno promeniti.

Mediji navode da je jedan od osnovnih zahteva Tribunala da Vlada precizira koji su ljudi iz vladajućih struktura odgovorni za realizaciju svake tačke Akcionog plana, a sporna su i pitanja pune kontrole nadsvim bezbednosnim službama i pitanje koordinacije svih institucija koje će biti uključene u akcije hapšenja i izručenja hačkih optuženika.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljaljić izjavio je da će Akcioni plan bit usaglašen do ponedeljka kada premijer Vojislav Koštunica putuje u Brisel da ga predstavi evropskim zvaničnicima.

Iz Haga je bio upućen i zahtev da se kao čovek za vezu između Tribunala i Beograda postavi specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kome bi nadležni za ostvarivanje pojedinih tačaka plana direktno podnosili izveštaje a on ih prosleđivao sudu u Hagu.


Tužilac Vukčević inače u sredu putuje u Hag gde će sa glavom tužiteljkom tribunala Karlom del Ponte potpisati memorandum kojim će srpskom Tužilaštvu biti dostupni dokumenti iz arhive Tribunala. Portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da će takav pristup omogućiti da postupci u Srbiji budu znatno efikasniji.

XS
SM
MD
LG