Linkovi

Goldberg pozvao gradjane Kosova da se okrenu budućnosti


Poslednjeg dana svoje misije na Kosovu, šef američke kancelarije u Prištini, Filip Goldberg, pozvao je gradjane Kosova da se okrenu budućnosti i obezbede bolji i mirniji život budućim generacijama. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, Goldberg navodi da je u dvogodišnjem mandatu na Kosovu primetio niz pozitivnih pomaka, ali upozorava da to nije ni približno progresu koji bi medjunarodna zajednica zelela da vidi na terenu.

“Bilo je napretka ali ne u onoj meri koju smo očekivali. Objektivno gledano, bezbednosna situacija na Kosovu je mnoo bolja u odnosu na raniji period ali ima poteskoća za sve, posebno za Srbe. Iskreno, žalim što Srbi nisu uključeni u rad institucija iako učestvuju u pregovorima zajedno sa timom iz Beograda. Želeo bih medjutim da podsetim da se sa odredjenim problemima pogotovu ekonomske prirode suočavaju kako Albanci tako i ostale manjinske zajednice” kaže Goldberg.

Upitan da prokomentariše nezaobilazno pitanje standarda i njihovu implementaciju, Goldberg je naveo da je taj proces vrlo diskutabilan:

“Kada govorimo o standardima moram da kažem da su rezultati različiti. Bilo je i tu pozitivnih pomeranja, pogotovu kada se radi o slobodi kretanja, pravosudnom sistemu i bezbednosti. Mnogo posla medjutim jos treba uraditi po pitanju njihove realizacije.Ono što posebno zanima sve jeste ispunjenje standarda koji se direktno tiču manjina. U procesu izgradnje demokratskog, multietničkog i tolerantnog društva, medjunarodna zajednica učestvovaće i nakon odredjivanja statusa” ističe odlazeći šef misije američke kancelarije u Prištini.

Goldberg smatra da je učešće Srba u institucijama veoma važno a na pitanje kako ih integrisati u iste i društvo, i kolika je odgovornost političara koji bojkotuju rad privremenih organa prema njihovim biračima kaže sledeće:

“Mi nemamo mehanizme kojima bismo naterali lidere Srba da udju u institucije, ali možemo da pokušamo da ih ubedimo da naprave korak kako bi obe strane išle prema etničkom pomirenju. Ima političara koji bi da učestvuju u radu instutucija, ali kod njih postoji strah da se udalje od Beograda. Kada se status bude rešio njima će biti lakše da se odreknu politike Beograda i tog sada vrlo izraženog uticaja. I danas na Kosovu imate političare koji su dovoljno hrabri i brane interese Srba ovde kroz institucionalni rad.”

Na kraju svog dvogodisnjeg mandata, šef američke misije na Kosovu, Filip Goldberg poručio je gradjanima da počnu da razmisljaju o boljoj budućnosti i kvalitetnijem životu za generacije koje dolaze.

XS
SM
MD
LG