Linkovi

Beogradu i Prištini zadat međunarodni okvir za pregovore o Kosovu


U komentarima povodom razgovora srpskog premijera Vojislava Koštunice sa zvaničnicima američke administracije i Ujedinjenih nacija ističe se da je Beograd izneo svoj predlog kompromisa, ali i da je dobio međunarodne okvire izvan kojih Srbija ne može da se kreće.

Povodom izlaganja premijera Koštunice u Savetu bezbednosti, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić izjavila je da je situacija prilično teška i komplikovana, ali da se i polako menja u korist interesa Srbije. Srpski pregovarački tim spreman je da razgovara sa svima i da ukrsti argumente kako bi se izbegla mogućnost da rešenje o statusu Kosova bude nametnuto, rekla je Sanda Rašković Ivić i dodala da nije tačno da Srbija u slučaju nametnutog rešenja želi da organizuje egzodus srpskog naroda.

Analitičari u Beogradu ocenjuju da je serijom poseta, premijer Koštunica predstavio dokle je Srbija spremna da ide u kompromis u rešavanju statusa Kosova, ali iako to nije javno rečeno, da je saznao šta su okviri međunarodne zajednice u koje zvanični Beograd treba da uklopi nacionalne interese Srbije.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić primećuje da je srpska Vlada, dosadašnjim diplomatskim pregovorima premijera Koštunice, preuzela direktnu odgovornost za predstavljanje stavova Beograda i primenu onog što će se dogoditi.

Direktan efekat posete Vašingtonu videće se vrlo brzo na sastanku predsednika i premijera Srbije i Kosova. Tu će se videti šta je praktično dogovoreno, rekao je Janjić i izrazio uverenje da je ovo prelom i da ovog momenta svaka strana mora da bude ozbiljna i odgovorna za ono što je obećala.

XS
SM
MD
LG