Linkovi

Najskuplja slika na svetu izložena u svom novom domu u Njujorku


Najskuplja slika na svetu, portert Adele Bloh Bauer Gustava Klimta od sada se može videti u njujorškoj «Noje» galeriji. Direktor malog muzeja kupio je egzotičnu sliku pre manje od mesec dana za 135 miliona dolara, za šta stručnjaci kažu da je rekordna svota ikada plaćena za jednu sliku. Iz njujorškog biroa Glasa Amerike, dopisnik Barbara Šecu javlja da je kupovina obavljena posle duge bitke za povratak imovine koja je vodjena izmedju austrijske vlade i naslednika prvobitnog vlasnika, žrtve nacizma. Klimtov portret Adele Bloh Bauer je zvezda u svetu umetnosti, a može se videti i na brojnim kalendarima, šoljama i posterima. Klimt ga je naslikao 1907. posle posete Raveni u Italiji, pod uticajem vizantijskih mozaika. Kada se vratio u Beč izradio je niz slika u ulju, u fazi koja je kasnije nazvana njegovim «zlatnim stilom» jer je koristio zlatne i srebrne listiće i geometrijske šare, uz raskošne pozadine i draguljima ukrašene figure.
Klimt je tri godine radio na portretu pokroviteljke umetnosti Adele Bloh Bauer, koji je postao jedno od njegovih najpoznatijih dela.

Direktor muzeja Rene Prajs kaže da će ta slika biti najvažniji deo kolekcije «Noje» galerije, koja je stara svega pet godina. Ta galerija, specijalizovana za austrijsku i nemačku umetnost od 1890 do 1940, poseduje najveću Klimtovu kolekciju u SAD.

«Sa kupovinom prvog Klimtovog portreta Adele Bloh Bauer «Noje galerija» je pridodala najveći dragulj kruni svoje kolekcije. Ta slika je pravo remek-delo, rad koji sadrži samu esenciju ere u kojoj je stvoren».

Adela Bloh Bauer umrla je 1925. a testamentom je zahtevala od svog supruga, bogatog bečkog bankara i trgovca šećerom, da tu sliku zajedno sa četiri Klimtova dela zavešta nekoj od austrijskih galerija. No, kada je Ferdinand Bloh-Bauer pobegao iz Austrije u Švajcarsku 1938. nacistička vlada konfiskovala je njegovu imovinu.
Slika je 60 godina bila izložena u galeriji Belvedere u Beču, gde su Klimtova dela velika turistička atrakcija.

Poslednji preživeli naslednik porodice Bauer-Bloh, 90-godišnja Marija Altman iz Los Andjelesa u Kaliforniji i drugi članovi porodice vodili su godinama bitku za povratak imovine sa austrijskom vladom, da bi u januaru austrijski sud presudio u korist porodice i dodelio Mariji Altman pet slika uključujući slavni prvi porter iz serije portreta Adele Bloh Bauer, još jednu njenu sliku i tri pejsaža.

Bivši američki ambasador u Austriji, Ronald Loder, jedan od osnivača Noje galerije, kaže da odluka o restituciji ima dugoročni značaj.

«To je veoma važan momenat jer po brojnim muzejima i privatnim kolekcijama možete naći slike otete iz jevrejskih domova, možda poslednje zarobljenike II svetskog rata. Moje je uverenje da će narednih godina mnoge slične slike biti vraćene svojim vlasnicima».

Eksperti procenjuju da preostale četiri slike dodeljene naslednicima vrede 100 miliona dolara. Svih pet slika trenutno je izloženo u muzeju ali naslednici tek treba da odluče o sudbini preostale četiri slike. Loder kaže da ne može da otkrije koliko su on i grupa investitora platili portret, ali ne demantuje izveštaje stručnjaka da je slika koštala 135 miliona dolara. 2004. jedna Pikasova slika prodata je na aukciji za 104 miliona, što je do sada bila rekordna svota.

XS
SM
MD
LG