Linkovi

Buš otputovao za Evropu uoči samita G-8


Predsednik Buš je doputovao je u Nemačku na razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel, pre nego što ovog vikenda počne samit G-8 u Sankt Peterburgu u Rusiji. Sa više detalja iz Bele kuće se javlja novinarka GA Pola Vulfson.

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Buša, Stiven Hedli, kaže da je poseta Nemačkoj pre samita prilika za predsednika Buša da izgradi privatne odnose sa kancelarkom Angelom Merkel.

«Nemačka kancelarka je odlučan i principijelan lider i predsednik veruje da ona doprinosi učvršćivanju nemačko-američkog saveza čiji je cilj da svet učini bezbednijim, demokratskijim i prosperitetnijim».

Buš će zatim otputovati u Rusiju, a u petak stiže u Sankt Peterburg pre lidera Japana, Britanije, Nemačke, Francuske, Italije i Kanade. Raniji dolazak američkog predsednika je prilika za razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pre nego što se učesnici samita G-8 okupe na zajedničkoj večeri u subotu uveče. Kritičari ruske vlade apelovali su na predsednika Buša da bojkotuje samit, da bi izrazio zabrinutost zbog nedavnih primera nazadovanja ruske demokratije. Medjutim, Bela kuća je jasno stavila na znanje da nije ni razmatrala mogućnost predsednikovog nedolaska na samit. Stiven Hedli je preneo novinarima da predsednik veruje da je najbolji pristup da se sastane sa ruskim liderom i zabrinutost u vezi sa pomenutim pitanjima iskaže u privatnom, ali otvorenom razgovoru.

«Rusija je važan igrač u Evropi. To je značajna zemlja u svetu i važno je da se bavimo tim pitanjima na način koji sam opisao, saradjujući u sferama gde je to moguće i jasno stavljajući na znanje u čemu se ne slažemo. To je vrsta takoreći poslovnog odnosa kakav treba očekivati izmedju Vašingtona i Moskve.»

Ruski domaćini izabrali su tri prioritetne teme za samit – energetsku bezbednost, borbu protiv zaraznih bolesti i obrazovanje. Medjutim, nedavni dogadjaji u vezi sa nuklearnim namerama Irana i Severne Koreje verovatno će imati ključno mesto u razgovorima. Portparol Bele kuće, Toni Snou, izjavio je da će samit po svemu sudeći biti veoma intenzivan i dodao da će to biti neobičan skup Grupe 8, zato što postoji toliko mnogo medjunarodnih problema «koji se bore da privuku pažnju svetskih lidera».

XS
SM
MD
LG