Linkovi

Za tinejdžere leto je vreme odmora ili jednostavno okupljanja sa prijateljima


Za tinejdžere leto je vreme odmora, letnjih kampova, česitih odlazaka u bioskope ili, jednostavno – okupljanja sa prijateljima. U Americi, mesto za takva okupljanja su često šoping molovi, ali se vlasnici mnogih radnji u tim molovima žale da to nanosi štetu njihovom biznisu.

Kao i mnogi drugi molovi, Ferlejn šoping centar u predgradju Detroita privlači i velike grupe mladih tokom letnjih meseci. Menadžer vog mola, Keterin O'Meli, kaže da broj mladih varira.

«Obično se okupi od dve do dve i po hiljade tinejdžera,» kaže ona.

Veći broj mladih kupaca rezultira u većoj prodaji pojedinih artikala, ali neki trgovci kažu da veće grupe mladih mogu i da štete biznisu. Vlasnik radnje, Šerita Rajt, kaže da veći broj mladih smeta njenim mušterijama i umanjuje prodaju.

«Suviše su glasni, ima i dosta vulgarnosti, to sve smeta - posebno starijim ljudima, onima koji šetaju po molovima ili dolaze radi šopinga,» kaže ona.

Vlasnici radnji se takodje žale da ima više kradja i, generalno, problema sa bezbednošću, Stoga su mnogi molovi, uključujući i neke od najvećih, uveli restrikcije na posete tinejdžera bez pratnje roditelja, što je proizvelo iznenadjujuće pozitivne rezultate. Džo Kastaldo je menadžer jednog od šoping molova u Njujorku.

«Umesto da mladi dolaze sami i potroše 15 do 20 dolara, oni dolaze sa roditeljima i potroše 70 do 80 dolara,» kaže Kastaldo.

Širom Amerike već ima oko stotinu molova koji su uveli ovakve restrikcije, a taj broj i dalje raste. U Ferlejn šoping centru kod Detroita, otkako su uvedene restrikcije broj starijih posetilaca se udvostručio.

Menadžeri mnogih molova kažu da se prodaja takodje uvećala. Prirodno, oni koji su nezadovoljni ovim ograničenjima su - sami tinejdžeri.

XS
SM
MD
LG