Linkovi

Zabrinutost zbog mogućeg širenja ptičijeg gripa u zapadnoj Africi


Eksperti su izrazili zabrinutost zbog novih slučajeva ptičijeg gripa u Nigeriji i činjenice da je virus u tu zapadnoafričku državu, prema rezultatima posljednjih istraživanja, stigao iz više pravaca, a ne iz jednog žarišta kao što se prvobitno vjerovalo.

Portparol svjetskog programa za hranu i poljoprivredu, Helder Muteia, saopštio je da je ta agencija UN pokrenula, uporedo sa prijavom novih slučajeva, poseban program monitoringa.

"Pokrenuli smo program aktivnog nadgledanja jer moramo da znamo šta se dešava. Sve do sada, bili smo vrlo pasivni. Aktivnije nadgledanje podrazumijeva i to da više nećemo čekati da se prijavi pojava virusa pa da mi reagujemo. Želimo, dakle, tačno da znamo šta se dešava"

Stručnajci su upozorili da se iskorjenjivanju zaraze mora pristupiti odgovorno kako se virusom H5N1 ne bi zarazili ljudi. Doktor Bala Mohamed je generalni sekretar nigersijske veterinarske asocijacije. On kaže da njegove kolege traže da se radikalno promijeni sistem reagovanja na izbijanje zaraze.

"Mora se obratiti pažnja na više pitanja – pored nadgledanja, tu je i pitanje kompenzacija, dekontaminacije zaraženih područja i tako dalje. Sve dok ne budemo radili kako treba, dok regulatorne agencije ne budu sarađivale i dok poljoprivrednici ne budu uključeni u sistem javljanja i uzbune, nećemo moći da eliminišemo problem."

Ptičiji grip je u Nigeriji prvi put registrovan prije pet mjeseci. Virus je preneđen u još nekoliko afričkih država, uključujući nigerijske susjede, Niger i Kamerun. U Africi nije bilo ljudskih žrtava. Procjenjuje se da je više od 130 osoba, od 223 zaražene, umrlo od posljedica zaraze virusom H5N1, nakon pojave ptičijeg gripa 2003. godine.

XS
SM
MD
LG