Linkovi

Iračka akademija obrazuje buduće lidere


Napori obnove u Iraku nisu ograničeni na infrastrukturu i vladu. Zemlji su potrebni i vojni lideri koji bi preuzeli odgovornost za održavanje bezbednosti od koalicionih snaga.

Akademija je jedna od tri u Iraku gde se obučavaju mladi ljudi koji će predvoditi nove bezbednosne snage. Američki vojni komandanti nadaju se da će do kraja godine obučiti 137.000 iračkih vojnika što je osnova plana za prenošenje zadatka održavanja bezbednosti na novu vladu Iraka. Ti napori jasno se vide u akademiji Zako. SAD su, u protekle dve godine, uložile oko 9 miliona dolara za renoviranje i proširenje akademije, kojoj su dodate nova fiskulturna sala, jezička laboratorija i kafeterija. Američki vojni zvaničnici imaju savetodavnu ulogu na akademiji i pomažu iračkim vojnim vlastima da poboljšaju kvalitet svoje nastave i njene metode standardizuju sa nastavnim planom na druge dve akademije za iračke oficire.

Akademija «Zako», smeštena u kurdistanskoj regiji na severu Iraka, otvorena je 1997. za obuku kurdskih «pešmerga» boraca. Posle američke invazije 2003. regionalna vlada otvorila je školu za sve Iračane a oko trećinu njenih kadeta trenutno čine Arapi. General Šahib je komandant akademije Zako.

On kaže da su poslednje dve klase obuhvatale kadete iz čitavog Iraka. General je posebno ponosan na činjenicu da, dok većina zemlje podleže etničkom i verskom nasilju, medju njegovim kadetima nema animoziteta. On ističe da je prijateljstvo izmedju kurdskih i arapskih kadeta čak jače nego Arapa medjusobno, ili Kurda medjusobno.

Dok Irak obnavlja svoju vojsku, mnogi od novih oficira dolaze iz stare armije Sadama Huseina. General Šahib kaže da većina oficira koji imaju čin kapetana potiče iz stare vojske, ali pre rasporedjivanja oni prolaze kroz proces provere, i šestonedeljnu obuku. Trenutno je na akademiju prijavljeno oko 620 kadeta, a očekuje se da će taj broj porasti na oko 900. Većina kadeta ima izmedju 18 i 23 godine, i završenu srednju školu. Obuka oficira traje godinu dana. Kameron je kadet iz kurdskog grada Irbila. On kaže da želi da bude oficir jer je Iraku potrebna jaka vojska da zaustavi teroriste.

Obuka je rigorozna. Kadeti ustaju u 6 sati ujutru i imaju četiri sata treninga pre doručka. Posle toga oni provode dan u učionicama ili na vežbama na otvorenom. Kasno poslepodne je rezervisano za sport, a onda je vreme za večeru i učenje, a svetla se gase u 11:30. Njihovi instruktori ponosni su na svoje pitomce.

Kapetan Šraud kaže da je veoma srećan kada vidi studente kako uče na akademiji a potom služe u svim delovima Iraka.

No pre toga, ove mlade ljude čekaju brojne iscrpljujuće vežbe na terenima za obuku, pre nego što jednog dana postanu ratnici i lideri novog Iraka.

XS
SM
MD
LG