Linkovi

Da li su žene gori šefovi od muškaraca?


Prema podacima biroa za statistike o zapošljavanju, 23% izvršnih direktora kompanija, i 50% svih menaždera u SAD su žene.

Dok se u američkim bioskopima ovih dana prikazuje film «Djavo nosi Pradu»- u kome Meril Strip igra šeficu-vešticu, odlučili smo da razmotrimo provokativno pitanje savremenog doba – da li su žene gori šefovi od muškaraca?

U Panteonu filmskih zloća, lik koji tumači Meril Strip je u samom vrhu. To je šefica koju obožavate da mrzite, kao šo je lik Sigurni Viver u filmu «Zaposlena devojka». Možda je reč samo o pretvaranju, ali većina žena kaže da bi radije trpela zlog šefa muškog pola.

Prema nedavnom istraživanju koje je sprovela TV mreža LIFETIME, od četiri žene – tri bi radije radile za šefa muškog pola. Zašto?

«Često su žene strožije prema ženama zato što uvek imamo očekivanja, polazimo od toga da je ona jedna od nas, da će nam biti drugarica, a to ne ide tako...»

Žene-menadžeri suočene su sa «kvakom 22», kaže Džeri Lejbourn, menadžer 250 zaposlenih u firmi Oxygen Media.

«Mi smo vaspitane da budemo dobre devojke, da ne talasamo previše. Ali, u realnosti, biznis se ne razvija tako što udovoljavate svima. Ponekad, kada smo direktne, doživljavaju nas negativno, da ne upotrebim jednu ružnu reč. A to nije u redu». kaže Lejbourn.

To posebno važi ako znamo da muški šefovi mogu da budu podjednako veliki kancelarijski tirani. U stvari, Meril Strip kaže da su joj uzori za lik Mirande Prisli bili mahom – muškarci.


XS
SM
MD
LG