Linkovi

«Dajmler-Krajsler» objavio da će model «Smart» ponuditi i na američkom tržištu


Nemačko-američki proizvodjač automobila – «Dajmler-Krajsler» objavio je da će svoj model «Smart» ponuditi i na američkom tržištu. Taj mini automobil već se može videti na ulicama mnogih evropskih gradova.

«Dajmler-Krajsler» procenjuje da će visoke cene goriva i rastuće brige oko globalnog zagrevanja povećati interes kupaca za automobil koji nije mnogo veći od vozila za golf. Evo šta o tome kaže izvršni direktor Diter Ceč.

«Cene benzina u Americi su sada oko tri dolara za galon, i neće više biti vraćanja na jeftini benzin. Takodje, ima sve više Amerikanaca, naročito mladjih, koji pokušavaju da umanje štetan uticaj na prirodnu sredinu.»

«Smart» se nedavno pojavio i u filmu «Davinčijev kod», a u evropskim gradovima je već postao popularan. Mnogi smatraju da je Smart praktično rešenje za prevoz u gradovima čije ulice su uske i gde je teško naći mesto za parkiranje. Bivši vozač trkačkih automobila, Rodžer Penski, potpisao je ugovor kojim se obavezao da će razviti mrežu od oko 50 prodavnica «Smarta» u Americi. On kaže da je «Smart» ne samo praktičan već i bezbedan.


«U pogledu bezbednosti - sa najnovijom «Mercedesovom» tehnologijom, rezultati dosadašnjih testova su izvanredni.»

Medjutim, otkako je prvi model «Smarta» izbačen na tržište 1998. godine, «Dajmler-Krajsler» je izgubio deo uloženog novca. Kompanija se nada da će se to izmeniti kada «Smart» bude iznet i na veliko američko tržište. «Smart» je, inače, modifikovan u skladu sa američkim standardima u pogledu emisije zagadjivača i bezbednosti. «Dajmler-Krajsler» navodi da je to jedini automobil na svetu kraći od tri metra, dok na 100 kilometara troši samo pet litara benzina u gradskoj vožnji i tri i po na autoputu, Cena «Smarta» u Americi još nije objavljena, a u susednoj Kanadi on košta oko 15 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG