Linkovi

Buš: Raketne probe Severne Koreje prilika za medjunarodnu zajednicu da usaglasi stavove


Predsednik Buš je izjavio da ne želi da bude uvučen u direktne razgovore sa Severnom Korejom o njenom programu za proizvodnju nuklearnog oružja. Predsednik Buš je, na konferenciji za novinare u Čikagu, rekao da bi medjunarodna zajednica trebalo da odgovori na severnokorejske raketne probe jedinstvenim glasom.

Predsednik Buš je rekao da je izbor za severnokorejskog lidera KimaDžong-Ila jasan – da postoji način da poboljša život svog naroda time što će se na proverljiv način odreći nuklearnog oružja i obustaviti raketne probe. Buš je rekao da je najbolji način da se uputi poruka o tome - jedinstveni odgovor zemalja koje učestvuju u šestostranim pregovorima sa Severnom Korejom – SAD, Kine, Rusije, Japana i Južne Koreje.

«Najbolje je da svi u Savetu bezbednosti jasno i glasno kažemo… MI radimo na tome. Znate, problem sa diplomatijom je da je potrebno izvesno vreme da se nešto uradi. Kada preduzmete akciju sami - stvari idu mnogo brže.»

U razgovoru sa novinarima predsednik Buš je rekao da će pridobijanje podrške svetske javnosti u pogledu Severne Koreje i usaglašavanje formulacija u rezoluciji UN zahtevati izvesno vreme. Savet bezbednosti svetske organizacije razmatra predlog Japana da se obustavi dostavljanje novčane, tehnološke i druge pomoći koja bi mogla da bude iskorišćena za nuklearni i raketni program Severne Koreje. Predlog je, kako izgleda, naišao na široku podršku u Savetu bezbednosti, ali Rusija I Kina žele blažu rezoluciju bez sankcija. I, dok nastavlja diplomatske aktivnosti u cilju rešenja krize oko Severne Koreje, predsednik Buš istovremeno ističe da ne želi da, kako kaže, bude uhvaćen u zamku direktnih bilateralnih pregovora sa Pjongjangom.

«Razlog je to što u bilateralnim pregovorima vrlo brzo ostanete bez opcija. Ponekad je lako za lidere ne-transparentnog društva da potpuno preokrenu situaciju i da ostave utisak da je zemlja, kao što su SAD – problem, a ne oni sami.»

Upitan da li smatra da su raketne probe Severne Koreje pokušaj da se od medjunarodne zajednice dobiju dodatne pogodnosti, predsednik Buš je rekao da ne zna kakve su namere izolovanog severnokorejskog lidera, ali da je saveznicima jasno stavio do znanja da oni koji krše sporazume ne bi trerbalo da budu nagradjeni.


XS
SM
MD
LG