Linkovi

Plavšić: Krajišnik i Karadžić prodavali oružje i municiju Muslimanima


U postupku protiv Momčila Krajišnika, danas je svedočenje okončala Biljana Plavšić, nekadašnja saradnica optuženog, koja u Švedskoj izdržava kaznu od 11 godina zatvora zbog zločina nad nesrbima u Bosni.

Tokom iskaza, Plavšićeva je kazala da su Krajišnik i Radovan Karadžić sami odlučivali o vitalnim pitanjima u saradnji sa Slobodanom Miloševićem, a da nju i ostale čelnike RS nisu obaveštavali.

Plavšićeva je posvedočila i da su Krajišnik i Karadžić prodavali oružje i municiju Muslimanima. Krajišnika je opisala kao moćnog čoveka koji je drugima "rešavao probleme". Kazala je i da je u aprila 1992. u Bijeljini, kao članica Predsedništva BiH, utvrdila da nije bilo masakra nad Muslimanima, ali da je videla muslimanske starice kako iz straha ljube ruku Željka Ražnatovića Arkana.

Pred Haškim tribunalom u ponedeljak će početi suđenje šetorici bivših zvaničnika Srbije i SR Jugoslavije, optuženim za zločine na Kosovu 1999. Na današnjoj pretprocesnoj konferenciji, saopšteni su važni detalji o procesu.

Sudsko veće Ijena Bonomija (Iain Bonomy) odlučilo je da se tokom procesa neće baviti masovnim ubistvima u selima Račak, Padalište i u zatvoru Dubrava koje su po optužnici počinile srpske snage. Ti incidenti, ocenio je sudija Bonomi, nisu reprezenttivni za optužnicu zasnovanu na tvrdnji da su srpske snage u proleće 99. sprovele kampanju progona oko 800.000 kosovskih Albanaca, nasilnim proterivanjem i ubistvima.

Na suđenju Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću svedočće i američki general Vesli Klark, koji je tokom rata na Kosovu bio komandant NATO. Klark je u decembru 2003. svedočio iza zatvorenih vrata na suđenju Slobodanu Miloševiću, ali ne o bombardovanju Srbije 99. Na spisku svedoka, čulo se danas u sudnici, je i bivši obaveštajni general VJ Aleksandar Vasiljević.

XS
SM
MD
LG