Linkovi

Vlasti u Beogradu najavljuju nove zahteve od EU


Samo dan kasnije pošto je evropski komesar za proširenje Oli Ren ostavio jasnu poruku da evropske integracije Srbija zavise od isporučivanja generala Ratka Mladića Haškom tribunalu, vlasti u Beogradu najavljuju nove zahteve od Evropske unije.

Tako je ministar finansija Mlađan Dinkić saopštio da će se od Evropske unije tražiti obilna ekonomska pomoć i vizne olakšice uz ponuđeni akcioniplan saradnje sa Haškim sudom koji podrazumeva hapšenje i isporučivanje haškog begunca Ratka Mladića. Dinkić je taj zahtev najavio kao "paket plus" koji podrazumeva zahtev Srbije za daleko većim evropskim fondovima i uslovni otpis dugova za završetak Koridora 10. Evropska unija daleko više može da pomogne Srbiji i želimo da testiramo njihovu volju da nam pomognu, rekao je ministar Dinkić.

Ne dele svi optimizam Vlade. Portparol oipozicione Demokratske stranke Đorđe Todorović smatra nerealnim očekivanja Vlade da će Evropska unija popustiti kad je u pitanju obaveza saradnje sa Haškim sudom i izručenje generala Ratka Mladića.

I dok ministar Dinkić pažnju usmerava na pregovore sa Evropskom unijom, premijer Vojislav Koštunica razgovarao je o Kosovu sa ambasadorima zemalja članica Organizacije islamske konferencije akreditovanim u Beogradu. Premijer je, kaže se u saopštenju njegovog kabineta, istakao da rešenje za budući status Kosova mora da se zasniva na poštovanju međunarodnog prava, da ne sme biti nametnuto i da ga treba tražiti kroz kompromis obe strane.

XS
SM
MD
LG