Linkovi

Šatl "Diskaveri" stigao do Međunarodne svemirske stanice


Posle uspešnog pristajanja, posade svemirskog šatla «Diskaveri» i Međunarodne svemirske stanice, rade rame uz rame nekih 350 kilometara iznad površine Zemlje, o čemu izveštava novinar Glasa Amerike Majkl Bauman.

Posade razdragane zbog susreta su odmah počele da povezuju kablove i drugu opremu između «Diskaverija» i svemirske stanice, da bi dve letelice mogle da dejstvuju kao celina. Predstoji još mnogo posla, uključujući i istovar nekoliko tona rezervi i opreme koju je dopremio šatl, od čega je možda najvažniji novi generator za kiseonik. Planiraju se najmanje dva izlaska u svemir. Jedan od članova posade «Diskaverija», Tomas Riter iz Nemačke, ostaće na stanici po odlasku šatla. Pre toga, jureći dva dana za stanicom brzinom većom od 28 hiljada kilometara na sat, «Diskaveri» je izveo okret od 360 stepeni pre pristajanja uz stanicu. To je bio pažljivo koreografisani manevar koji je prema zvaničnicima NASA-e izveden «savršeno».

«Krajnje sam zadovoljan. Veoma sam srećan zbog razvoja situacije. Danas smo razgovarali sa posadom, koju možete da vidite na ekranu. Svi su dobro raspoloženi i spremni da nastave rad. Mislim da će se takvo raspoloženje nastaviti sve do povratka.»

Okret koji je «Diskaveri» izveo pre pristajanja, omogućio je članovima posade svemirske stanice da naprave snimke donje strane šatla, da bi se proverila moguća oštećenja izolacionog omotača. To je deo detaljne provere koja se vrši još od katastrofe šatla «Kolumbija», 2003. «Kolumbija» se tada raspala prilikom povratka u Zemljinu atmosferu, a utvrđeno je da su tragediju izazvale upravo izolacione ploče koje su otpale i oštetile krilo letelice. Posada «Diskaverija» je juče koristila i robotičku ruku – za snimanje krila i omotača na vrhu letelice. Stručnjaci u NASA-i kažu da nije primećeno ništa zabrinjavajuće.

XS
SM
MD
LG