Linkovi

Posada šatla «Diskaveri» obavila post-lansirnu inspekciju


Posada šatla «Diskaveri», detaljno je ispitala spoljašnost letelice dan posle uspešnog poletanja iz Kejp Kanaverala u Floridi. Detaljnije u izveštaju novinara Glasa Amerike Majkla Boumana.

Rigorozna inspekcija je bezbednosna mera koja je uvedena posle katastrofe šatla «Kolumbija» 2003. Kao što je poznato «Kolumbija» se raspala pri povratku u Zemljinu atmosferu, jer je, kako se veruje, deo izolacione pene koji je otpao pri lansiranju oštetio zaštitni sloj krila letelice i prouzrokovao nesreću.

Da se to ne bi ponovilo, posada «Diskaverija» prikačila je laserske, digitalne i video kamere za robotičku ruku šatla. Kamere su zabeležile slike krila i vrha letelice, a zvaničnici u NASA-i kažu da se pregledom mogu otkriti pukotine i druga oštećenja, čak i ako su veliki svega tri milimetra.

Jučerašnji video snimak lansiranja pokazao je da su komadi izolacione pene otpali sa «Diskaverijevog» velikog spoljnog rezervoara za gorivo, ali zvaničnici u NASA-i tvrde da je rizik od štete vrlo mali, jer je pena otpala pošto je šatl dostigao dovoljnu visinu, tako da komadi izolacije u uslovima ređe atnmosfere nisu mogli da dostignu opasno ubrzanje. U NASA-i su saopštili da bi misija, koja je trebalo da traje 12, mogla da bude produžena za još jedan dan. Šatl bi do Međunarodne svemirske stanice trebalo da stigne sutra (četvrtak).

Pored zaliha hrane i opreme, šatlom će na svemirsku stanicu stići i specijalista misije, Nemac Tomas Rajter, koji će tamo ostati sledećih šest meseci. Podsećamo da je ovo tek druga misija posle katastrofe šatla «Kolumbija», a u planu je da se misije šatla sa ljudskom posadom obustave 2010. godine.

XS
SM
MD
LG