Linkovi

Đukanović: Do kraja godine svi uslovi za Sporazum sa Evropskom unijom


Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je danas da je siguran da će Crna Gora do kraja godine završiti pregovore sa Evropskom unijom i potpisati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji.

Đukanović očekuje da bi se već tokom ove sedmice u Evropskoj komisiji mogao završiti posao oko odobrenja novog mandata za pregovore sa Crnom Gorom o Sporazumu. On je naveo da će evropski komesar za proširenje Oli Ren u petak doputovati u Crnu Goru i razgovarati sa crnogorskim zvaničnicima.

“Ostaje da se vidi da li će vropski savjet po predlogu EK biti u mogućnosti da već tokom ovog mjeseca odobri novi mandat za pregovore sa Crnom Gorom ili će se to desiti početkom septembra”, rekao je Đukanović Radiju Crne Gore.

Prema njegovim riječima, to ne zavisi od Crne Gore već od operativnosti Evropskog savjeta da ispoštuje procedure koje se podrazumijevaju u takvim situacijama.

On je rekao da da će se ostvariti prognoza EU - da će sa Srbijom i Crnom Gorom potpisati Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji prije kraja 2006. godine. ”Da li će tako biti i sa Srbijom ostaje da se vidi, jer tamo je postavljen prethodni politički uslov ostvarivanja pune saradnje sa Hagom”, kazao je Đukanović.

Đukanović je takođe ocijenio da bi sve partije trebalo samostalno da izađu na predstojeće izbore, navodeći da bi to bio novi impuls demokratskom razvoju Crne Gore.

A ispitivanje javnog mnjenja Montmedia centra i Divina sistema iz Beograda pokazalo je da je Demokratska partija socijalista (DSP) dominatna politička snaga u Crnoj Gori.

Ako bi sve stranke samostalno izašle na izbore cenzus za ulazak u parlament ostvarile bi: DPS 30,2 odsto, Socijalistička narodna partija (SNP) 18,1, Srpska narodna stranka (SNS) 6,3, Grupa za promjene (GZP) 5,9, Građanska partija (GP) 3,5, SDP 3,2 odsto.

Prema istraživanju od ličnosti najveću podršku ima Milo Đukanović, drugi je Nebojša Medojević, zatim Filip Vujanović, Andrija Mandić i Krsto Pavićević koji je pretekao potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića.

Od institucija građani najveće povjerenje imaju u crkvu, zatim u Skupštinu, Nevladin sektor, Policiju, Vladu, Predsjednika i Vojsku.

XS
SM
MD
LG