Linkovi

4. jul se slavi u Sjedinjenim Državama kao Dan nezavisnosti


Na taj dan 1776. godine, 56 predstavnika iz 13 britanskih kolonija u Severnoj Americi izjasnilo se da će, prema ovlašćenju naroda, uspostaviti novu državu. Bilo je potrebno još šest godina rata sa Britanijom, tada najvećom vojnom silom na svetu, pre nego što je američka nezavisnost izvojevana.

Ipak, 1782. godine Sjedinjene Države bile su daleko od jedinstva. Bila je to, u stvari, labava konfederacija sa slabom centralnom vladom. Stvarnu vlast džale su vlade država. Medjutim, države su se veoma razlikovale u pogledu religije, političkih stavova i ekonomskih interesa. Države su uvodile carine i trgovinske zabrane jedna protiv druge. Novac je bio obezvredjen, a uvedena su različita poreska opterećenja.

Ekonomski haos vodio je ka gradjanskim nemirima. Medju državama je došlo do sukoba oko carinskih obaveza. Nacionalna vlada nije imala dovoljno vojnih snaga kako bi se suočila sa bezbednosnim pretnjama. Amerikanci su počeli da traže način za rešavanje tih problema. Za to im je bilo potrebno još sedam godina. Odgovor je bio novi ustav kojim bi bila uspostavljena nacionalna vlada, dovoljno jaka da se suoči sa potrebama zemlje, uz izuzetak odredjenih ovlašćenja koja su prepuštena državama. Medjutim, Amerikanci su bili podeljeni oko forme koju bi nova vlada trebalo da ima. Manje države tražile su podjednaku zastupljenost kao i veće države.

Mnogi gradjani plašili su se da bi jaka nacionalna vlada mogla da potisne pojedinačne slobode. Ta pitanja rešena su posle više godina razgovora i kompromisa. Novi ustav usvojen je 1789. godine nakon što je dodato deset amandmana kojima se garantuju osnovna prava, uključujući slobodu veroispovesti, govora, slobodu štampe, pravo na sudjenje pred porotom, i ostale zaštite protiv vladinog ugrožavanja prava gradjana. Ustav nije instrument vlasti za kontrolu gradjana, rekao je Patrik Henri, lider američke borbe za nezavisnost, to je instrument gradjana za kontrolu vlade, kako ne bi počela da dominira našim životima. Više od dve stotine godina nakon što je usvojen, Ustav ostaje garancija slobode svih Amerikanaca.


XS
SM
MD
LG