Linkovi

U drugoj polovini jula sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou


Portparol specijalnog izaslanika UN za Kosovo Hua Đijang izjavila je da je Marti Ahtisari obavestio vlasti Srbije o nameri da u drugoj polovini jula organizuje sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou,ali da još nije uputio zvaničan poziv za učešće na tom sastanku.

Beogradski mediji javljaju da će predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunice prisustvovati sastank koji će biti održan na zahtev Martija Ahtisarija.

A predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić izjavila je da se taj sastanak očekuje posle 15. jula i zatim naglasila da su vlasti u Beogradu zainteresovane da se taj sastanak održi što pre.

Predsednik Socijaldemokratske partije i nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović sumnja u rezultat sastanka Beograda i Prištine na najvišem nivou i smatra da je najbolje da taj sastanak bude odložen jer Marti Ahtisari nema mandat da određuje status Kosova.

Srbija očekuje nastavak prekinutih pregovora i sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da postoji mogućnost da Srbija nastavi pregovore o priključenju Evropskoj uniji i ako srpske vlasti ne uhapse haškog optuženika Ratka Mladića :

“Šanse su pola- pola da nastavimo pregovore do 1. oktobra sa EU, zato i radimo akcioni plan da bismo kredibilno pokušali da rešimo taj problem.“

Zamenik direktora vladine Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Srđan Majstorović izjavio je da ne očekuje probleme u usvajanju novog mandata Srbije o nastavku pregovora jer to ne zavisi od političkih pitanja i podsetio da će puna saradnja sa Haškim tribunalom i dalje bude uslov za nastavak pregovora.


XS
SM
MD
LG