Linkovi

Očni lekari su često prvi specijalisti koji ustanove multipleks sklerozu


Zbog toga lekari u novoj bolnici Hjustonskog univerziteta u Teksasu, traže kod svojih pacijenata nagoveštaje ove opake bolesti.

Multipleks skleroza je bolest centralnog nervnog sistema čiji se rani simptomi često previđaju, jer liče na simptome brojnih široko rasprostranjenih bolesti. Zbog toga, Džejd Šifmen, lekar sa Hjustonskog univerziteta, kaže da multipleks skleroza često ne može da se ustanovi sve dok nije u kasnijoj fazi.

«Završava se tako da izgubimo zlatnu priliku da rano ustanovimo multipleks sklerozu», kaže Šifmen.

Ranu dijagnozu čini mogućom nova tehnologija. Šifmen kaže da bi napredovanje multipleks skleroze moglo da se uspori. Dvadesetogodišnji Skot Mekadam, kome je dijagnostikovana multipleks skleroza, ima probleme sa vidom na jednom oku.

«To je nešto sa čime moram da se borim najbolje što mogu», kaže ovaj mladić.

Doktor Šifmen kaže da su problemi sa vidom prvi znaci multipleks skleroze. Simptomi mogu da budu podrhtavanje oka ili nekontrolisani pokreti očiju, zamagljen vid, slepilo, udvostručena slika ili bol u oku. Na ovoj novoj klinici Hjustonskog univerziteta oftalmolozi sarađuju sa neurolozima da bi potvrdili dijagnozu, počeli tretman i umanjili posledice multipleks skleroze.

XS
SM
MD
LG