Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Priča koja apsolutno dominira naslovnim stranicama je odluka Vrhovnog suda da odbaci plan Bušove administracije da se osumnjičenima za terorizam sudi pred vojnim tribunalima. Njujork Tajms ocenjuje da je reč o najozbiljnijem udarcu zadatom bezbednosnoj politici Bele kuće posle 11. septembra 2001. Značaj i posledice te odluke analizira i Vašington Post. «Pet godina predsednik Buš je vodio rat protiv terorizma po sopstvenom nahodjenju. No, Vrhvni sud sada je odbacio koncept da predsednik sam može da odluči kako da brani zemlju, i zaključio da čak i u doba rata, glavnokomandujući mora da upravlja u granicama svojih ustavnih ograničenja koja su mnogo tešnja nego što je ovaj predsednik mislio da treba da budu», piše Post.

Sve oči na Floridi uprte su u šatl Diskaveri koji sutra poleće iz Kejp Kaneverala. Kako podseća Majami Herald, dok nijedna svemirska misija nije rutinska i sve su opasne, malo njih je bilo pod većim pritiskom od Diskaverija, koji treba da poleti ovog vikenda uprkos zabrinutosti nekih stručnjaka NASA-e u pogledu stanja letelice. Na kocki je sedam života, budućnost Medjunarodne svemirske stanice kao i kratkoročna budućnost američkog svemirskog programa sa astronautima umesto bespilotnih letelica, ističe dnevnik sa Floride.

«Ako se dogodi još jedan veći incident pri lansiranju svemirskog šatla, ne bih želeo da nastavimo taj program» izjavio je administrator NASA-e Majk Grifin.

San Francisko Kronikl za to vreme izveštava o novom dokumentarnom filmu koji predstavlja novi pristup nacionalnoj američkoj debati o ratu u Iraku. Rešenje grupe filmskih autora bilo je da se video kamere podele vojnicima na terenu i oni puste da snimaju godinu dana, gotovo bez ikakve cenzure. Rezultat je 94-minutni film «The War Tapes» koji je revolucionaran na više nivoa, pre svega zato što svojim moćnim snimcima zaobilazi tradicionalne medije za koje neki vojnici, a iz drugih razloga i anti-ratni aktivisti, misle da ne daju stvarnu sliku rata u Iraku, prenosi San Francisko Kronikl.


XS
SM
MD
LG