Linkovi

Sa samita G8 upućen poziv Izraelu da se uzdrži nasilja


SAD i druge članice Grupe osam apelovale su na sastanku ministara inostranih poslova u Moskvi na uzdržanost Izraela, dok se nastavljaju diplomatski napori za oslobadjanje izraelskog vojnika kojeg su oteli palestinski ekstremisti. Bušova administracija je okrivila Hamas za ovu krizu, ali je izrazila zabrinutost zbog hapšenja političkih lidera Hamasa od strane Izraela. Izveštava novinar Glasa Amerike, Dejvid Golast.

Ministarski sastanak u Moskvi bio je zamišljen uglavnom kao dogovor o strategiji u pogledu konfrontacije sa Iranom oko nuklearnog programa te zemlje. Medjutim, izraelska ofanziva u Pojasu Gaze postala je jedna od glavnih tema sastanka.

Ministri su istovremeno pozvali Palestince da obezbede oslobadjanje otetog izraelskog vojnika, a Izrael da pokaže uzdržanost i izbegava napade na palestinske civile.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka, državni sekretar Kondoliza Rajs, je rekla, da je, mada je ova kriza započela terorističkim aktom, važno da sve umešane strane deluju odgovorno, kako civilno stanovništvo ne bi trpelo posledice i kako bi bili sačuvani izgledi za mir.

«Ova kriza naravno naglašava potrebu da se sve palestinske frakcije angažuju u antiterorističkim aktivnostima. Takodje smo pozvali palestinsku vladu i druge elemente da osiguraju oslobadjanje izraelskog vojnika, ali i Izrael da pokaže uzdržanost u ovim okolnostima,» rekla je državni sekretar.

Funkcioneri su saopštili da je državni sekretar razgovarala telefonom iz Moskve sa izraelskom ministarkom inostranih poslova, Cipi Livni, i šefom egipatske obaveštajne službe, Omarom Sulejmanom, koji ima kontakte sa vodjama različitih palestinskih frakcija u Pojasu Gaze.

Na brifingu za novinare u Državnom sekretarijatu, portparol Adam Ereli je odbio da pruži pojedinosti o diplomatskim kontaktima sekretara Rajs i nije želeo da kaže da li je apel SAD bio razlog izraelskog odlaganja nagoveštene invazije na severni deo Pojasa Gaze.

Ereli je naveo da su SAD i američki partneri u Grupi osam zabrinuti zbog hapšenja oko 60 pripadnika Hamasa od strane Izraela, mada je jasno stavio do znanja da Bušova administracija okrivljuje Hamas za nastalu krizu. Ereli je takodje rekao da administracija ne vidi jasnu razliku izmedju političkog vodjstva Hamasa i njegovog vojnog krila koje je navodno odgovornu za otmicu izraelskog vojnika.

Portparol državnog sekretarijata je ukazao da je sirijska vlada povezana sa elementima Hamasa i da zbog toga takodje snosi deo odgovornosti da se ova kriza privede kraju.

XS
SM
MD
LG