Linkovi

Stručnjaci upozoravaju na mogućnost izbijanja novog etničkog nasilja na Kosovu


Tokom jedne javne diskusije, održane ovde u Vašingtonu, o tome šta bi trebalo učiniti za normalizaciju stanja u podeljenoj Kosovskoj Mitrovici, stručnjaci su izneli mišljenje da je rizik od obnove nasilja pojačan, dok Kosovo nastoji da stekne nezavisnost.

Administrator Ujedinjenih nacija u Kosovskoj Mitrovici, Gerard Galuči, rekao je da bi na Kosovu opet moglo biti nevolja u naredna dva meseca, ali da će Ujedinjene nacije i NATO štititi stanovnike od nasilja.

”Rešeni smo da komanda i kontrola na terenu ostanu u rukama KFOR-a i NATO-a, ali i da održimo otvorenim linije za dijalog, jer je dijalog prva stvar koja može da spreči da situacija dodje do ključanja.“

Drugi učesnik u diskusiji, održanoj pod pokroviteljstvom Američkog instituta za mir, Džerald Knaus, rekao je da kosovski Albanci moraju da prihvate da je stvaranje srpske opštine u Mitrovici najbolji način da se izbegne nasilje i osigura miroljubivo, multietničko rešenje za Kosovo:

”Ako govorimo o decentralizaciji za Srbe, onda je severni deo Mitrovice važan. To je njihovo jedino gradsko područje na celom Kosovu, sa institucijama, univerzitetom i bolnicom. Ne bi bilo ničeg pretećeg ako bi to područje postalo opština.“

Knaus je medjutim odbacio ideju o podeli Kosova. Penzionisani američki diplomata Žak Klajn, sa dugogodišnjim iskustvom na Balkanu, složio se da bi kosovski Albanci morali da učine više da pruže ruku kosovskim Srbima:

”Cena da se postane Evropljanin je cena multietničnosti. To je ključ za tamošnju situaciju. Ali, za to je potrebno vreme i potreban je napor.“

Medjuetnička napetost na Kosovu i dalje je visoka. Ujedinjene nacije kažu da je to u velikoj meri rezultat insistiranja Beograda da kosovski Srbi ne učestvuju u radu institucija albanske većine. Petomesečni pregovori pod pokroviteljstvom svetske organizacije nisu smanjili razlike izmedju dve strane. Ujedinjene nacije stoga planiraju da idućeg meseca organizuju razgovore na visokom nivou izmedju lidera Srbije i kosovskih Albanaca.

XS
SM
MD
LG