Linkovi

Nemačka poziva Iran da zamrzne program obogaćivanje uranijuma


Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki izgledao je optimistički raspoložen posle razgovora u Berlinu sa svojim nemačkim kolegom. Motaki je rekao novinarima da inicijative ponudjene od strane pet stalnih članova Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke sadrže, kako se izrazio, pozitivne elemente.

Motaki je rekao da se paket veoma pomno proučava, dodajući: Mi vidimo veoma pozitivne elemente u ovoj ponudi. Ali on je takodje rekao da ima i nejasnih tačaka i da će Iran imati neka pitanja. Motaki je rekao da će Iran, pošto prouči predloge, informisati svoje evropske partnere o svojim gledištima, ali nije rekao kada bi do toga moglo da dodje.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ranije je rekao da će njegova zemlja odgovoriti tek sredinom avgusta, dok bi predsednik Buš želeo da to bude ranije.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, plus Nemačka, nastoje da ubede Teheran da obustavi obogaćivanje uranijuma. Za uzvrat ponudili su paket inicijativa, uključujući miroljubivu nuklearnu tehnologiju.

Govoreći tokom zajedničke konferencije za medije nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je da želi iranski odgovor što pre, dodavši da su dve strane stigle u odlučujuću fazu.

On je rekao da će se medjunarodni spor ili nastaviti, što znači da će se nastaviti i proces izolacije Irana, ili će biti otvorena prilika za novu, široku saradnju Irana sa svetom.

Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici veruju da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje, dok Iran insistira da njegov program ima isključivo miroljubivu svrhu. Tokom razgovora Motaki i Štajnmajer složili su se da bi Iran trebalo ponovo da se sastane sa spoljnopolitičkim šefom Evropske unije Havijerom Solanom, radi dodatnih objašnjenja u vezi sa paketom inicijativa.

XS
SM
MD
LG