Linkovi

Da li će inflacija uskoro da vas pogodi po džepu?


To je često pitanje ovih dana i to ne bez razloga. U novim onespokojavajućim vladinim izveštajima, ukazuje se da cene rastu u celoj zemlji, isto kao što ekonomija možda gubi zamah.

U bakalnici u Njujorku, mušterije kažu da se skok cena oceća na raznim stranama. Jedna od mušterija primećuje da je i hleb postao veoma skup a druga dodaje da to važi i za sveže voće. Treća mušterija kaže da jednostavno ne može da se seti bilo čega što nije poskupelo.

Dakle, nema sumnje. Inflacija se vratila. Za sve – od sapuna do kesice bombona, na kasi mora da se odvoji više novca nego ranije. Najnoviji izveštaj o inflaciji pokazuje da Amerikanci moraju više da izdvoje za kiriju, za hotel, rekreaciju, obdanište, hemijsko čišćenje, pa čak i za šišanje travnjaka. Cene se povećavaju u celoj zemlji, a – barem do sada – prednjače Nju Inglend, Pensilvanija i Teksas. Ekonomisti upozoravaju da ovaj šok uistinu preti da poremeti potrošnju.

«Potrošači su suočeni sa povećanim cenama na benzinskoj pumpi, sa cenama većina artikala i usluga i to izaziva određeno smanjenje njihovih ukupnih potrošačkih navika.»

Potrošnja je glavni pokretač američkog ekonomskog rasta, tako da je bojazan da bi skok cena mogao da poremeti tu mašineriju doveo berzu do ivice velikih poremećaja.

XS
SM
MD
LG