Linkovi

Grupa političkih aktivista pokušava da pokrene novu inicijativu za predsedničke 2008.


Ovaj pokušaj da se mobilišu politički umereni Amerikanci nosi ime «Jedinstvo 2008». Radi se o pokušaju politički umerenih aktivista da iskoriste moć interneta kako bi pridobili podršku za ezavisan ili dvostranački tim političkih kandidata.

Cilj je da se mobiliše uticaj političkih umerenih gradjana kojima je dosta obe vodeće političke stranke. Ovu grupu predvode dugogodišnji politički aktivisti i eksperti - republikanac Dag Bejli i demokrata Hemilton Džordan, koji je bio šef osoblja Bele kuče u administraciji predsednika Džimija Kartera.

«Mislimo da je sistem nefunkcionalan. Lično smatram da će, ako naša zemlja nastavi da ide ovim putem narednih 15 do 20 godina, naša deca odrasti u veoma različitoj zemlji. Prema tome, mi smo ljudi koji nisu zadovoljni sadašnjim političkim statusom kvo i koji nastoje da Amerikancima ponude alternativu za izbore 2008.»

Džordan kaže da će ova grupa pokušati da iskoristi mogućnosti koje pruža Internet za nominovanje predsedničkog i potpredsedničkog kandidata 2008. godine. On pri tom pominje umerene političare, poput republikanca Čaka Hejgela, iz Nebraske, i demokrate Sema Nana, iz Džordžije, kao primere kandidata koji bi mogli da privuku politički umerene birače.

«Mi smo napravili platformu za nacionalni dijalog, ali ćemo koristiti internet da bismo nominovali i pridobili podršku za tim predsedničkog i potpredsedničkog kandidata 2008, koji bi bio dvostranački i koji bi mogao da pobedi.»

Džordan navodi da shvata da pridobijanje dela podrške pristalica republikanske i demokratrske stranke u godini kada su oni veoma aktivni, predstavlja priličan problem. Politički analitičari ukazuju da je proteklih godina sve veći broj Amerikanaca postao razočaran u, kako smatraju, suviše polarizovanu političku scenu u Vašingtonu. Norman Ornstin je analitičar u vašingtonskom Institutu «Ameikan Enterprajz».

«Imamo tu duboku podelu u percepcijama o tome šta je dobro i šta je loše izmedju demokrata i republikanaca - koja je dublja nego bilo kada ranije, bar prema mom sećanju.»

Inicijative za prodbijanje podrške politički umerenih birača često su u senci stranačke retorike uoči izbora. Demokrate su izgubile većinu u Kongresu još 1994 . godine, a na kongresnim izborima kasnije ove godine nadaju se da će uspeti da je povrate - u jednom ili oba doma Kongresa. Medjutim, republikanci su rešeni da očuvaju svoju većinu i u Senatu i u Predstavničkom domu. Poslednji put kada je jedan umereni kandidat pridobio značajniju podršku birača bio je 1992. godine, kada je teksaški biznismen Ros Pero dobio 19 odsto glasova na izborima na kojima je tadašnji guverner Arkanzasa, Bil Klinton, pobedio dotadašnjeg predsednika Džordža Buša starijeg.

XS
SM
MD
LG