Linkovi

Državni sekretar Kondoliza Rajs razgovarala sa predsednikom i premijerom Kosova


Državni sekretar Kondoliza Rajs razgovarala je danas sa predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i premijerom Agimom Čekuom o dosadašnjem procesu pregovora o budućem statusu Kosova, potvrdila je za naš program funkcioner evropskog biroa za medije u Stejt Dipertmentu Džeri Kiner.

Po njenim riječima bilo je riječi i o aktivnostima koje bi kosovski lideri trebalo da preduzmu da bi se proces određivanja statusa zaključio uspješno. Državni sekretar Rajs je naglasila potrebu fleksibilnijeg pristupa kosovskih lidera u pregovorima i potrebu da oni djeluju u cilju jačanja povjerenja manjinskih zajednica, kaže za Glas Amerike, Džeri Kiner.

Sejdiju se oštro usprotivio ideji o podjeli Kosova

Kosovski predsjednik se danas gostujući u programu albanske redakcije Glasa Amerike, zahvalio Sjedinjenim državama na podršci koju pružaju narodu Kosova i najavio da će on i kosovske institucije učiniti sve da se srpska zajednica integriše u kosovsko društvo.

Nastavićemo da činimo sve da integrišemno srpsku manjinu, baš kao što smo integrisali druge manjine. Naša ponuda je ozbiljna - ne samo danas, u ovoj fazi pregovora, već i za budućnost u kojoj će kosovskim Srbima biti pružene ustavne garancije, kazao je Sejdiju.

Dodao je da su on, premijer Agim Čeku, i drugi zvaničnici proteklih dana obišli srpske zajednice na Kosovu kako bi im prenijeli poruku da je njihovo mjesto na Kosovu, da su dio ukupnog života kosovskog društva i da ne smiju dozvoliti da budu politički izmanipulisani od zvaničnog Beograda. Sejdiju je apelovao na kosovske Albance da budu odgovorna većina, na što su – kako je rekao – oni spremni.

Sejdiju se - odgovarajući na pitanja – oštro usprotivio ideji o podjeli Kosova.

“Kosovo bi trebalo da bude cjelovito sa jedinstvenim institucijama, iako sam svjestan da sada postoje problemi zbog postojanja paralelenih struktura”, kazao je Kosovski predsjednik.

On je istovremeno naglasio kako on i vlada premijera Čekua imaju jasan i nedvosmislen mandat naroda Kosova – da obezbijede državnu nezavisnost.



XS
SM
MD
LG