Linkovi

Koalicione snage preduzele operaciju u cilju izolovanja pobunjenika u Ramadi


Vojni zvaničnici su saopštili da su na prilazima tom gradu uspostavljeni kontrolni punktovi kako bi se sprečilo da pobunjnici dobiju pojačanja i oružje. Istovremeno, američke i iračke snage intenzivno tragaju za dvojicom nestalih američkih vojnika, koje su prema izjavama očevidaca odveli maskirani napadači. Dvojica vojnika su poslednji put vidjena prilikom napada na njihovu jeinicu kod kontrolnog punkta u Jusufiji, južno od Bagdada. Tom prilikom ubijen je jedan američki vojnik.

Iran saopštio da neće održati direktne pregovare sa SAD u Iraku

Iran je saopštio da neće održati direktne pregovare sa Sjedinjenim Državama u Iraku, uprkos pozivima iračkih političkih lidera na takav dijalog. Portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Hamid Reza Asefi izjavio je danas da takvi razgovori nisu mogući zbog, kako je ocenio, nerazumnog stava Vašingtona. Asefi nije precizirao šta Teheran smatra neprikladnim ponašanjem. Medjutim, Iran je optužio Sjedinjene Države zbog nepravednog pritiska Teheranu oko njegovog nukearnog programa. Irački šiitski lider Abdel Aziz Al Hakim izjavio je juče u Teheranu da bi direktni razgovori sa Sjedinjenim Državama mogli da donesu dobit i Teheranu i Bagdadu.

Koalicione snage u Avganistanu ubile najmanje 85 talibanskih pobunjenika

Američka vojska u Avganistanu saopštila je da su koalicione snage ubile najmanje 85 osumnjičenih talibanskih pobunjenika tokom poslednjih nekoliko dana kao deo veće ofanzive. Zvaničnici su naveli da je oko 40 talibanskih boraca ubijeno u petak kada su koalicione snage iz zasede napale ekstremiste okupljene u kampu u provinciji Uruzgan. Dvoje koalicionih vojnika je takodje ubijeno u petak kada je njihovo vozilo naišlo na minu u provinciji Kunar. Vašington Post j objavio da su američke snage pojačale vazdušne napade na talibanske ciljeve u južnom Avganistanu poslednjih dana koristeći velike i male avione.

Pakistan: Vladine trupe ubile dvojicu naoružanih ekstremista

Pakistanski zavničnici saopštili su da su vladine trupe ubile dvojicu naoružanih ekstremista koji su napali policijsku stanicu u regionu Severnog Vaziristana. Znavičnici su naveli da su dvojica ekstremista otvorila vatru na policijski punkt danas u gradu Spin Vam, dodajući da su pakistanski vojnici uzvratili vatru i ubili napadače, verujući da su u pitanju lokalni pakistanski pobunjenici. Pakistan je saopštio da su njegove snage takodje uhapsile pet osumnjičenih estremista u toj oblasti i zaplenile više od 10 granata.

Čečenski ekstremisti nastaviće da se bore za nezavisnost od Rusije

Čečenski ekstremisti nastaviće da se bore za nezavisnost od Rusije posle pogibije njihovog lidera u sukobu u subotu. Saopštenje objavljeno danas na veb sajtu separatista potvrdjuje da je muslimanski sveštenik Abdul Halim Sadulajev ubijen u subotu u sukobu sa policijom istočno od glavnog grada Groznog. Promoskovske vlasti u Čečeniji saopštile su da je jedan od njegovih saveznika prodao informacije o njegovom kretanju policiji. U saopštenju na sajtu navodi se i da nijoš gora smrt neće oslabiti njihov džihad. Sadulajev je bio malo poznat izvan Čečenije dok nije preuzeo vodjstvo na pobunjeničkim pokretom prošle godine i počeo da radi na stvaranju jačih veza sa islamskim borcima u drugim delovima na kavkaskog regiona. Sadulajev je četvrti vodja pobunjenika ubijen u poslednjih 11 godina separatističke pobune na jugu Rusije.


XS
SM
MD
LG