Linkovi

Skupljanje maraka je popularni hobi koji može i finansijski da se isplati


Marke i drugi poštanski predmeti mogu da budu vrlo lepi i egzotični, a često imaju i dodatnu istorijsku vrednost. U svakom slučaju, trgovina markama sve više privlači i ozbiljne investitore.

Najveća izložba maraka na svetu. Svetska filatelistička izložba, koja se održava svakih deset godina, početkom meseca je otvorena u Vašingtonu. Izložba privlači zaljubljenike u marke, trgovce i poštanske organizacije iz celog sveta. Neki doaze da kupe, da prodaju, ili trguju – ali većina ipak dođe da se divi raznolikosti izloženih maraka, među kojima su i neke najređe na svetu. Šta god da je razlog, trgovac markama Bob Preger kaže da sve veći broj kolekcionara smatra marke – robom.

«Prvi razlog za skupljanje bilo čega je ljubav prema tome ili prema marki. Ali sve više ljudi dolazi da vidi kako da investira, u nadi da na tome može nešto i da se zaradi», kaže Preger, dodajući da ulaganje u marke nije igra za amatere.

«To je kao svaki biznis. Morate dobro da znate šta radite.»

Preger objašnjava da čak i profesionalci greše. Priznaje da je i sam izgubio novac na nekim markama, ali da je i zaradio. Jedan od primera je jedna okrenuta američka marka, poznata pod nazivom «121-B».

«Moj kolekcionar je to kupio pre možda šest, sedam godina, verovatno za oko 40 hiljada dolara. Sada to vredi oko 60 hiljada», kaže Preger.

Filatelistička firma «Stenli Gibons» stacionirana u Britaniji, specijalizovana za alternativne investicije, kaže da su retke marke bile jedna od četiri vrhunske investicije u 20. veku, sa prosečnim godišnjim povraćajem od oko 10 odsto. Preger kaže da je tajna zarađivanja – strpljenje, čekati na pravu marku i znati kada je prodati. Po tome se cene profesionalci.

«Ja ne zadržavam jednu marku dugo – stalno prodajem i kupujem. To je nešto drugačije. Tragam za markama i volim da znam kod kog kolekcionara su, tako da jednog dana, kada se on umori od skupljanja maraka i hoće da proda kolekciju, dođe kod mene i ponudi mi da kupim, tako da ja od početka nastojim da im prodam pravu stvar. Želja mi je da na posletku ponovo kupim marku koju sam već prodao», objašnjava Preger.

Skupljanje maraka je jedan od najpopularnijih hobija na svetu. Filatelističke organizacije kažu da je više od 30 miliona kolekcionara doprinelo razvoju industrije u kojoj se godišnji promet procenjuje na oko 10 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG