Linkovi

Predsednik Buš obećao dodatnu pomoć novoj iračkoj vladi


U svom redovnom obraćanju javnosti, preko radio talasa, predsednik Buš je rekao da vojnici Sjedinjenim Državama predvodjene koalicije učestvuju u akcijama obnavljanja bezbednosti u visoko rizičnim delovima prestonice, u znak podrške novoj vladi, za koju je rekao da je rešena da uspe u tome.

Buš je dodao da je bio impresioniran razgovorima koje je u Bagdadu vodio sa premijerom Nurijem al-Malikijem i članovima njegovog kabineta. Predsednik je rekao da će pojačati američku pomoć za povećanje proizvodnje nafte i električne energije, otvaranje novih radnih mesta, zauzdavanje ilegalnih milicija i podsticanje pomirenja:

”Rekao sam im da je budućnost Iraka u njihovim rukama. Rekao sam im da je Amerika zemlja koja ispunjava zadatu reč i da će biti uz njih, dok zajednički budemo radili na postizanju istog cilja: slobodnog Iraka koji će sam upravljati sobom, koji će moći sam da opstane, i sam da se brani.“

Jedna anketa sprovedena posle predsednikove posete Bagdadu pokazala je da njegovu politiku prema Iraku podržava 39 odsto Amerikanaca - pet odsto više nego prošlog meseca. Ali anketa TV mreže CNN pokazuje da još uvek većina Amerikanaca smatra da je slanje američkih vojnika u Irak bila greška. Irak je značajno pitanje kampanje pred novembarske izbore za Kongres. Predsednik Buš je pokušao da nadje ravnotežu izmedju podsticanja istinskog progresa i iskrenog procenjivanja budućih opasnosti:

”Izazovi u Iraku i dalje su ozbiljni. Suočeni smo sa odlučnim neprijateljima koji su i dalje spremni da ubijaju nedužne. Poražavanje tih neprijatelja traži od naše zemlje nove žrtve i neprekidno strpljenje. Ali naša nastojanja u Iraku su itekako vredna toga. Ova misija je neophodna za bezbednost naše zemlje i mi ćemo u tome uspeti.“

Predsednika Buša podržava više od 70 odsto članova njegove stranke, a protivi mu se više od 80 odsto demokrata. Ono što se promenilo tokom dve godine od njegovog ponovnog izbora jeste podrška medju nezavisnim glasačima, od kojih više od dve trećine sada ne odobrava način na koji predsedik Buš vodi rat. Opozicione demokrate nastoje da izvuku korist od toga. Vodja demokrata u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, iskoristila je redovno obraćanje demokrata putem radija da iznese političku platformu za novembarske izbore, nazvanu Novi pravac za Ameriku. On je izjavila da je vreme da Irak preuzme veću odgovornost za svoju stabilnost:

”Tokom poslednje tri godine, predsednik nas je neprestano pozivao da ostanemo na istom kursu. Da ostanemo na istom kursu? Uprkos neprestanom plaćanju cene u ljudskim žrtvama, vojnoj spremnosti i našoj reputaciji u svetu? Amerikanci znaju i demokrate se slažu da moramo da promenimo taj kurs.“

Nensi Pelosi kaže da 2006. mora da bude godina značajnih promena u Iraku, sa povlačenjem američkih vojnika čim to bude praktično izvodljivo. Ona se uzdržala od zahteva za odredjivanje roka za povlačenje, što je pitanje koje je podelilo neke od vodećih kandidata iz redova njene stranke. Predsednik Buš kaže da bi odredjivanje tog roka samo ohrabrilo neprijatelja, dodajući da će trenutak za povlačenje biti vojna, a ne politička odluka.

XS
SM
MD
LG