Linkovi

Buš pokušava da pospeši podršku Amerikanaca za nastojanja u Iraku 


Nakon kratke posete Bagdadu, predsednik Buš je izjavio da se uverio u postojani napredak u Iraku dok i dalje nastoji da pridobije podršku Amerikanaca za rat u toj zemlji.

Posle iznenadne posete Bagdadu i nedavne pogibije teroriste Abu Musaba Al Zarkavija, izgleda da predsednik Buš, sa obnovljenim pouzdanjem, da ima nameru da obnovi podršku ratu u Iraku kod kuće:

”Američki narod mora da razume da ja verujem da ćemo uspeti. Zato smo tamo. Moja poruka Iračanima bila je: pomoćićemo vam da uspete.“

Zarkavijeva smrt, poseta predsednika Buša Bagdadu i formiranje nove vlade su ohrabrili republikance u pogledu situacije u Iraku. Mnogi od njih strahuju da bi nezadovoljstvo zbog Iraka nanelo štetu republikanskoj stranci na novembarskim kongresnim izborima. Evo šta kaže bivši spiker Predstavničkog doma, republikanac Njut Gingrič:

”To je sa predsednikove strane veoma hrabro i smelo i šalje poruku o tome koliko je on lično predan pobedi u ratu potrebi da se stvari obave kako treba.“

Takav novi razvoj dogadjaja u Iraku izgleda da neznatno povećava predsednikovu popularnost u javnosti, koja je najvećim delom protekle godine opadala. Leri Sabato je na čelu Centra za politi;ke nauke na Univerzitetu države Virdžinije:

”Teško je poverovati, ali ako proverite, Buš nije imao zaista pozitivnu sedmicu od druge inauguracije, a to je bilo pre godinu i po dana. Dugo su se gomilale samo negativne vesti te je njegova popularnost sa pedeset odsto pala na oko 35. Stoga je ovo veoma dobrodošla sedmica.“

Neke opozicione demokrate upozoravaju administraciju predsednika Buša da ne računa mnogo na nedavni pozitivni razvoj dogadjaja u Iraku. Evo šta kaže senator Čarls Šumer iz države Njujork:

”Dve godine kasnije ima tako malo znakova napretka. Čak i ubistvo Zarkavija, koliko god dobrodošlo, ne ukazuje da li će postojati vlada koja će moći da upravlja zemljom niti ukazuje da će iračke snage moći da počnu da se brane.“

Opozicione demokrate ostaju podeljene oko Iraka. Te podele su došle do izražaja ove nedelje kada su neki liberalni aktivisti izviždali senatorku Hilari Klinton iz države Njujork, kada je rekla da ne podržava precizan krajnji rok za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

XS
SM
MD
LG