Linkovi

Stadion u Minhenu treba videti izbliza


Od 12 stadiona na kojima se igraju utakmice 18. Svetskog prvenstva u fudbalu u Nemačkoj, devet je prošlo kroz obimnu rekonstrukciju, dok su tri stadiona izgrađena upravo za ovu priliku. Najmoderniji je svakako onaj u Minhenu, na kome je odigrana prva utakmica Mondijala, i koji će do kraja biti domaćin još pet mečeva, uključujući jedno polufinale.

Ljubiteljima fudbala širom sveta, koji su putem TV prenosa pratili prvi meč 18. Svetskog prvenstva u fudbalu, između Nemačke i Kostarike, verovatno je jasno zbog čega stadion minhenskog Bajerna ima nadimak – "Svemirski brod". Upravo tako izgleda u bilo koje doba dana ili noći, iz bilo kog ugla i sa bilo koje udaljenosti. Vodič za predstavnike medija Jelena Perek-Duke kaže za Glas Amerike da je spoljašnost stadiona prekrivena sa 2.874 poluprovidna vazdušna jastuka.

"Oni su zaista kao pravi jastuci, unutar kojih je topao vazduh, koji se sve vreme upumpava unutra. Nisu od plastike, već od nečega što se zove etilen-tetra-fluor-etilen. To je specijalni, vrlo fleksibilni polimer, koji može da podnese veliki pritisak iako je debljine svega dva stota dela milimetra", objašnjava Perek-Duke.

Ona dodaje da postoje instrumenti za merenje koji vode računa da jastuci sve vreme budu naduvani koliko treba:

"Na vrhu stadiona postoji 12 različitih tačaka za merenje, koje sve vreme očitavaju temperaturu, vlažnost, pritisak vazduha i sve ostalo. Bilo koji parametar da se promeni, automatski se dodaje ili oduzima vazduh iz jastuka, a menja se i temeperatura vazduha unutar samih jastuka".

Hiljadu i sto jastuka sadrže i osvetljenje u tri različite boje – crvenoj, beloj i plavoj. Belo se pali noću za međunarodne utakmice kao što su ove na Svetskom kupu. Plavo i crveno su boje minhenskih klubova koji koriste stadion i pale se u zavisnosti ko je domaćin određenog dana. Stadion se nalazi u severoistočnom delu Minhena, odmah uz super veliki auto-put i u blizini železničke stanice, koja je udaljena 13 kilometara od glavne, u samom centru Minhena. Upravo zo ga čini lako dostupnim za javni i privatni prevoz. Izgradnja stadiona trajala je nešto više od dve godine, a troškovi se procenjuju na blizu 400 miliona dolara. Na tri nivoa ima 66 hiljada mesta za sedenje i 106 V-I-P boksova različitih veličina. Perek-Duke kaže da je pregled dešavanja na terenu dobar iz svih pozicija.

"Zbog načina na koji je stadion napravljen - imate savršeni pogled. Pored toga on je skoro kao koloseum, zahvaljujući zaklonima od sunca na vrhu, koji mogu da se prošire i svetlo se onda usmeri na teren, tako da liči na pozornicu. Sve je vrlo koncentrisano, veoma blizu i za navijače to stvarno dosta znači, jer imaju osećaj da su u bliskom kontaktu sa igračima", ističe Perek-Buke.

Pored dva velika video ekrana, stadion opremljen je audio sistemom poslednje generacije, čija jačina dostiže 158 hiljada vati. Sve u svemu, fudbalski navijači koji su imali dovoljno sreće da dođu do ulaznice za utakmicu Svetskog kupa koja se igra na stadionu u Minhenu, trebalo bi da dožive nešto što će pamtiti do kraja života.

XS
SM
MD
LG