Linkovi

Dobri ”Veliki brat“ počinje da nadgleda decu


Američkim klincima sa mobilnim telefonima dobro se piše. Druga po veličini kompanija za mobilnu telefoniju, Verajzon (Verizon) počela je da nudi pretplatu za poseban servis preko koga roditelji mogu da kontrolišu kretanje svoje dece i koji ih upozorava kada izadju iz zadatog područja.

Verajzon nije prva kompanija koja nudi ovakvu pretplatu, ali kako je broj pretplatnika te kompanije ogroman, očekuje se da će broj roditelja koji kontrolišu svoju decu porasti višestruko.

Američki provajderi za mobilnu telefoniju obavezani su zakonom da svoje telefone opreme tehnologijom za odredjivanje lokacije, kako bi službe za pružanje hitne pomoći mogle da pronalaze ugrožene. Istovremeno, ta tehnologija pruža mogućnost dobre zarade u vidu pretplate za očitavanje lokacije.

Mobilna telefonija u Americi u velikoj meri se oslanja na takozvane porodične pakete, kao što su popusti u minutima ili ceni poziva izmedju članova iste porodice. Za početak, Verajzon će nuditi ovaj servis samo na modelima telefona dizajniranim specijalno za decu uzrasta izmedju 5 i 9 godina.

Ti telefoni nemaju klasičnu tastaturu već samo četiri dugmeta za poziv odredjenih brojeva - na primer: tata, mama, kuća, baka - plus dugme za pozivanje neke hitne službe. Ako vas zanima, mesečna pretplata za očitavanje lokacije dečijeg telefona košta deset dolara, a pretplata za službu koja signalizira izlazak iz zadatih granica košta još deset.

XS
SM
MD
LG