Linkovi

Lajčak: Srbija i Crna Gora lako će se dogovoriti ukoliko bude dobre volje


Specijalni izaslanik Evropske unije za crnogorski referendum Miroslav Lajčak poručio je kako od njegovog angažmana u pregovorima o razdruživanju između Srbije i Crne Gore »trenutno nema ništa«.

Lačak je naglasio da je EU spremna da pomogne na zahtjev obje strane, ali i podsjetio na stav srpskog premijera Vojislava Koštunice koji je jasno poručio kako je angažman EU nepotreban.

»Koštunica zna šta govori i to znači da će Vlada Srbije svojim kapacitetima sprovesti pregovore i razdruživanje. Tek ukoliko bje strane zatraže pomoć, što je trenutno nerealno, EU će razmisliti ko će je predstavljati«, kazao je Lajčak crnogorskim medijima.

Srbija i Crna Gora, prema njegovim riječima, lako će se dogovoriti ukoliko bude dobre volje, kao i da bi, ako je ne bude, svaka sitnica mogla postati nepremostiva prepreka.

Crnogorska Vlada je sačinila projekciju po kojoj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji treba da bude implementiran u narednih šest godina, najkasnije do 2012. godine, kazala je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Đurović.

Ona je ponovila kako do polovine jula Crna Gora očekuje da dobije novi pregovarački mandat, nakon čega će zahtijevati da bude napravljen kalendar pregovora, tehnička runda i usaglašavanje tehničkog dijela i kompletnog Sporazuma.

XS
SM
MD
LG