Linkovi

Petković: Srećan sam jer ću voditi dve ekipe


Šef stručnog štaba fudbalera Srbije i Crne Gore Ilija Petković izrazio je danas zadovoljstvo zbog toga što će ući u istoriju kao prvi trener koji je na Svetskom prvenstvu vodio dve reprezentacije.

"Veoma sam srećan što ću biti jedini trener koji će voditi dve reprezentacije (Srbije i Crne Gore) na jednom Svetskom prvenstvu. To se nikada ranije nije desilo i ja se nadam da se više neće dogadjati", kazao je Petković na konferenciji za novinare.

Petković je kazao da je reprezentacija SCG poslednja zajednička institucija dve novoformirane balkanske države.

"Nadam se da ćemo postići dobar rezultat i doneti malo zadovoljstva narodu Srbije i Crne Gore. To je, praktično, jedina lepa vest koju ti ljudi mogu da čuju u ovim teškim vremenima", kazao Petković.

Predstavnici Fudbalskog saveza (FS) SCG apelovali su na navijače iz Srbije da ne protestuju zbog toga što će se za vreme Svetskog prvenstva na jarbolu stadiona vijoriti zastava bivše države a pred početak utakmica emitovati himna SFRJ.

Portparol FSSCG Aleksandar Bošković potvrdio je da će se pred utakmice emitovati himna "Hej Sloveni", a da će zvanična zastava reprezentacije SCG biti plavo-belo-crvena trobojka.

"Ali to ne treba da bude problem niti razlog za nezadovoljstvo i zlonamerne političke interpretacije", kazao je on.

Jedini igrač u reprezentaciji SCG koji je rodjen u Crnoj Gori je golman Dragoslav Jevrić.

Crna Gora je istupila iz državne zajednice sa Srbijom nakon referenduma o državnom statusu, održanog krajem maja. To je poslednje poglavlje raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koji traje od 1991. godine.

Ipak, kako je u vreme kvalifikacija za Svetsko prvenstvo Srbija i Crne Gora bila jedna država, odlučeno je da reprezentacija nastupa zajedno na Svetskom prvenstvu.

Srbija i Crna igra prvu utakmicu u nedelju u 15 sati u Lajpcigu protiv Holandije, a u Grupi C, osim te dve reprezentacije, igraju i ekipe Argentine i Obale Slonovače.

XS
SM
MD
LG